Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині під час обробітку поля відкопали рідкісну кам’яну плиту епохи бронзи

21 жовтня, 15:28

У Крижопільському району, поблизу села Городківка, місцеві жителі знайшли рідкісну антропоморфну кам’яну стелу часів. Помітивши, незвичайну форму каменю, верхня частина якого нагадувала обличчя людини, вирішили зробити фото і надіслати його фахівцям з археології. Знахідкою виявилася антропоморфна стела бронзової доби. Такі плити традиційно встановлювали на вершинах курганів. Як відзначив завідувач сектору охорони культурної спадщини управління культури Вінницької ОДА  Михайло Потупчик, знайденій стелі до 5 тисяч років. Типологічно її можна віднести до епохи бронзи, але точний вік встановити вже неможливо.

«Визначення віку таких знахідок досить відносне. Продатувати її за супутніми знахідками чи якимись іншими методами наразі вже неможливо. Типологічно ж вона схожа на ті, що знаходили в курганах епохи бронзи. Але може відноситися і до скіфського періоду, позаяк невідомо, з якого кургану її викопали і якого віку поховання там були», – говорить Михайло Потупчик.

Він додає, що кам’яну скульптуру виорали з-під підніжжя одного із курганів трактористи. Не придавши значення знахідці, затягли її до лісосмуги і покинули. На місце виїхали місцеві краєзнавці, які помітили, що скульптура має обриси людського тіла, а прав верхня частина – риси обличчя.

«Схожі стели ми знаходили й раніше. Утім, це досить рідкісна для наших днів знахідка, оскільки 90 % курганів свого часу були розорані. І ті стели, які там зберігалися були розбиті, тому більшість з них не дійшли до нас у первозданному вигляді. Скажімо, на території Вінницької області мені відомо про чотири подібних знахідки, а городківська стела – п’ята», – уточнив Михайло Потупчик.

Наразі місцеві краєзнавці вирішують, де зберігати знахідку. А між тм мріють про створення сільського краєзнавчого музею.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина, фото із соцмереж

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати