Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Колишньому "міністру охорони здоров’я Криму" висунули нову підозру і продовжили арешт

26 квітня, 10:49

25 квітня Херсонський міський суд продовжив запобіжний захід лікарю Петру Міхальчевському терміном на 60 діб. Слідчі прокуратури в АР Крим та управління СБУ в АР Крим висунули Міхальчевському нову підозру – перехід на бік ворога в умовах збройного конфлікту.

Під час судового засідання слідчий СБУ зазначив, що продовження тримання під вартою обґрунтоване проведенням кількох експертиз: лінгвістичної та судово-портретної, а також необхідністю допитати кількох свідків, здійснити доступ до двох кримінальних проваджень, які знаходяться в Головному управлінні Національної поліції в АР Крим. Дані провадження, зазначає слідчий, мають головне значення для доказування переходу Міхальчевського на бік ворога в умовах збройного конфлікту.

Адвокат Михальчевського Олена Чернова зазначила, що не бачить доцільності у триманні її підзахисного під вартою, адже від початку вручення підозри про вчинення державної зради Міхальчевський сам з’явився на допит і не ухилявся від органів слідства та не збирається цього робити.

Олена Чернова кілька разів звернула увагу суду на те, що захисту відмовили у допиті свідка Ленура Іслямова, який теж працював в «уряді» Сергія Аксьонова в окупованому Росією Криму, але, на відміну від Міхальчевського, вільно пересувається територією України. За словами Чернової, Іслямов може надати важливі свідчення, відповівши на запитання захисту. Крім того, говорить Чернова, Іслямов зареєстрований у Херсоні, а значить, може прийти на засідання суду. І загалом, каже адвокат, це забезпечить неупередженість і прозорість процесу.

Петро Міхальчевський свою провину не визнає. За його словами, він покинув територію Криму у 2014 році, тому що вважає себе громадянином України і збирався надалі тут проживати і продовжити трудову діяльність.

«Я вважаю, що не повинен знаходитись під вартою. Нехай спочатку слідство збере доказову базу, а потім мене арештовують. Мене й так чотири місяці тримають без доказів. Я вважаю, якщо мені вручена нова підозра, значить, перша була недостатньо обґрунтована... Я лікар, а ви мені «шиєте» зраду батьківщині. Як лікар може бути зрадником батьківщини? Чи громадяни Криму – це сміття, яке нікого не хвилює? Що я мав робити в тій ситуації?.. В підозрі немає жодного слова правди, все це компіляція, все це видумано», – говорить Міхальчевський.

Попри доводи захисту, слідчий суддя Херсонського міського суду Галина Радченко задовольнила клопотання сторони обвинувачення. Петру Міхальчевському продовжено арешт до 24 червня 2018 року.

Нагадаємо, це вже третє рішення суду про тримання під вартою Петра Міхальчевського. Перший арешт відбувся 8 січня 2018 року терміном на 30 діб. Перед цим, 5 січня, працівники ГУ СБУ в АР Крим провели обшук у власній квартирі Міхальчевського в Києві. Під час обшуку правоохоронці вилучили російський паспорт Міхальчевського, а також службове посвідчення «міністра охорони здоров’я» АРК за підписом Сергія Аксьонова.

Захист Міхальчевському наполягає на невинуватості Міхальчевського, аргументуючи це тим, що він нібито не брав участі у незаконному кримському «референдумі» в березні 2014 року, а на посаду міністра охорони здоров’я Міхальчевського обирав конституційний склад Верховної Ради АР Крим, у відповідності до законодавства України. 10 червня 2014 року Міхальчевський звільнився з посади міністра за власним бажанням. На момент арешту Петро Міхальчевський проживав у Києві і працював головним лікарем приватної клініки «CitiDoctor».

Виступ адвоката Чернової і Міхальчевського

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон, фото, відео автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати