Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

100 метрів порушень

Як громада столиці захищає Обсерваторну гірку та Павлівський сквер від появи чергової висотки
07 жовтня, 17:45
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Нещодавно на будівельному порталі novostroyki.lun.ua з’явилось оголошення про новий проект будівництва на вулиці Гоголівській, 32В. Це територія Обсерваторної гірки, що має статус історико-культурного заповідника. Про це в оголошенні — ні слова. Наразі невідомо, як виглядатиме новий об’єкт. Із необхідної документації на сайті опублікований лише дозвіл Державної архітектурно-будівельної інспекції на будівельні роботи, виданий у серпні цього року ПрАТ «Авіакомпанія «Віта».

Як вдалося з’ясувати місцевій громаді, ДАБІ видала дозвіл на найвищу категорію будівництва, а це може бути навіть вище за 100 метрів. На яких підставах ДАБІ дозволила знищення історико-культурного заповідника з гористим ландшафтом — питання риторичне. На жаль, ця історія в розрізі хаотичної та масштабної забудови столиці досить типова. Історичне обличчя Києва настільки пронизане будівельними борознами, що, здається, врятувати його може лише чудо.

Наразі вся надія на громаду, яка захищає гірку та прилеглий до її підніжжя Павлівський сквер від руйнації. В історії з Гоголівською, 32В місцеві жителі мають досить сильного супротивника. Відомо, що ПрАТ «Авіакомпанія «Віта» належить екскерівникові РНБО, колишньому народному депутатові Володимиру Сівковичу. Чомусь основний вид діяльності авіакомпанії — не авіація, а будівництво житлових і нежитлових будівель. Так, компанія отримала в оренду земельну ділянку на Гоголівській, 32В ще у 2003 році. А на чотири роки раніше стала власником нежитлового приміщення за цією ж адресою. Активна підготовка документів на будівництво розпочалася 2013 року. Тоді компанія отримала від ДАБІ декларацію на початок будівельних робіт для зведення житлового будинку.

За рік Мінкультури під час позапланової перевірки виявило, що без відповідної дозвільної документації фірма розчистила територію в межах ділянки, встановила паркінг, вирізала дерева, а для під’їзду будівельної техніки проклала будівельні плити по дорозі до майбутнього будмайданчика. У підсумку — міністерство наклало на фірму штраф, який винуватиця досі не виплатила.

У ЗОНІ РИЗИКУ — ВСЯ ГОРА

Увесь цей час місцеві жителі тримають оборону Обсерваторної гірки. Після чергового пожвавлення на об’єкті (нещодавно тут знову вирізали дерева) зібралися на акцію, аби спланувати подальший план захисту історико-культурної зони. Місцем зустрічі обрали садибу Міллера на Гоголівській, 32А. Це стародавня будівля, яку теж можуть знести через заплановане авіакомпанією будівництво. Охоронний статус із садиби вже знято.

«Останній раз, у 2013 — 2015 роках, об’єднавши зусилля всіх небайдужих, громаді вдалося зупинити це будівництво, — нагадує громадська діячка Олена ТЕРЕЩЕНКО. — Війна за збереження Обсерваторної гірки триває вже 15 років! Тому забудовник вирішив, якщо влада в черговий раз змінилася, чому б не спробувати знов! У результаті Київ може назавжди втратити такі унікальні пам’ятки, як легендарне «Урочище Олегова могила» зі стародавнім некрополем, садибу Орловського та Пимоненка, що є взірцем терасного садибного планування, а легендарна астрономічна обсерваторія, сконструйована Ертелем у 1838 році, може просто розсипатися! Ба більше, внаслідок протиправного будівництва ймовірна масштабна екологічна катастрофа — затоплення території, оскільки ділянка розташована в долині підземної річки Скоморох, на території однієї з найбільш серйозних зон ризику підтоплення в Києві».

Практично вся Обсерваторна гірка опинилися в надзвичайній зоні ризику. Якщо «Авіакомпанія «Віта» почне рити котлован, постраждає прилеглий до вулиці Гоголівської Павлівський сквер. Це єдина зелена зона у цьому мікромасиві Шевченківського району столиці. Крім того, під загрозою санаторій «Салют», що на вулиці Гоголівській, 26 — 28. Ще у 2007 році Київрада уклала інвестиційний договір з ТОВ «Фонд розвитку будівельних ініціатив». Умови договору досить дивні: інвестор ремонтує санаторій «Ялинка» у Пущі-Водиці, натомість отримує у власність санаторій «Салют». Навряд чи інвестор буде вкладати кошти в ще один ремонт. Громадськість побоюється, що заклад знесуть для чергової висотки.

Тож якщо розпочнеться будівництво на Гоголівській, 32В, відкриється скринька Пандори для інших орендарів ділянок на території Обсерваторної гірки. Захистивши одну частину гірки, є шанс відбити атаки на інші її шматки. Але як?

БЕЗ ЖОДНИХ ДОЗВОЛІВ

Депутат Київради Ольга Балицька, що живе у цьому районі, пропонує місцевій громаді йти шляхом звернень до профільних інстанцій, що можуть зупинити інвестора-забудовника. По-перше, звернутися до ДАБІ щодо скасування свіжого дозволу на будівельні роботи. До речі, зараз у ДАБІ кадрові ротації. За рішенням уряду, колишнього керівника Сергія Кузьміна звільнено, на його місце призначено в.о. Олександра Строкача.

Другий крок — департамент благоустрою КМДА мусить скасувати контрольну картку порушення благоустрою, яка була видана забудовнику 1 серпня 2019 року, а також заборонити видавати інші контрольні картки на порушення благоустрою через проведення будь-яких робіт на Гоголівській, 32В. Крім цього, департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю КМДА мусить скасувати декларацію ІДАБК у м. Києві від 03 жовтня 2012 року №КВ08212180355 про початок виконання будівельних робіт, оскільки саме цей документ став основою для видачі контрольної картки на порушення благоустрою.


КИЇВ, ПАВЛІВСЬКИЙ СКВЕР

Громадськість просить департамент містобудування та архітектури КМДА заборонити видачу будь-яких нових містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки за адресою: вул. Гоголівська, 32-В у Шевченківському районі м. Києва.

Експерти акцентують увагу на нових МУО неспроста. У 2015 році Київрада заборонила авіакомпанії забудовувати отриману у власність ділянку допоки не погодять з Міністерством культури історико-містобудівне обґрунтування, а з КМДА — нові містобудівні умови та обмеження. Передбачалося, якщо за три місяці компанія цього не робить, договір оренди розривається. На сайті Мінкультури є дані про відмову в погодженні історико-містобудівних обґрунтувань у 2018 році. За роз’ясненнями Мінрегіону, старі МУО використовувати не можна, а нові забудовник досі не отримав. Таким чином, у компанії немає усіх необхідних документів для старту будівництва.

ГРОМАДА ОЧІКУЄ НА ПЕРЕМОГУ

Як не є, на підготовку документів, які б заборонили «Авіакомпанії «Віті» будувати на орендованій ділянці, потрібен час. Дехто з активістів скептично розцінює спробу готувати звернення для профільних департаментів КМДА, а тим більше — розраховувати на їхню швидку реакцію.

Утім, громадськість розраховує на перемогу. Також звертається до мера Віталія Кличка, аби ініціював процедуру викупу об’єкта нерухомого майна на земельній ділянці на Гоголівській, 32В. Зважаючи на те, що столиця переходить у режим чергових виборчих перегонів, у команди Віталія Кличка є можливість запам’ятатися громаді хорошими справами, тим паче що його період експерти вже мимоволі порівнюють із часами ексмера Леоніда Черновецького.

Тоді столичні землі роздавалися в оренду з порушенням законодавства. Сьогодні яку забудову не розглянеш під лупою, коріння тягнеться в рішення Київради 2007 року. Рішення команди Кличка теж пронизані інтересами забудовників, приміром, за розробкою детальних планів територій стоять лобісти будівельного бізнесу, а ідея нового генплану столиці до 2025 року взагалі узаконить всі протиправні рішення часів Черновецького. Час виправляти помилки, хоча б забігаючи в останній вагон.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати