Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Дух Леонтовича живе у Шершнях»

У селі на Вінниччині представили проект реновації будинку, де, за переказами місцевих жителів, провів дитинство видатний композитор
15 червня, 10:58

Громада села Шершні та Фонд гуманітарного розвитку України підписали меморандум про реалізацію проекту зі збереження будинку та розвитку території села як місця пам’яті Леонтовича. Цей проект було відібрано конкурсною комісію Фонду як найкращий з погляду збереження пам’яті композитора та примноження культурної значимості його спадку. Розробив проект архітектор Олексій Семирого-Орлик. Він передбачає збереження будинку в максимально автентичному вигляді завдяки використанню легких матеріалів та скла, що зможуть боронити будівлю від впливу зовнішнього середовища. Також будуть підсилені фундамент садиби, стіни та замінена підлога. Поруч із хатиною пропонується звести літній музичний театр під відкритим небом Open Air Leontovych Heart на 350 глядачів та школу-студію з музичними й мистецькими класами, де зможуть навчатися місцеві діти.

«Минулого року Фонд гуманітарного розвитку України за підтримки громади села Шершні розпочав кампанію з порятунку цього будинку як пам’ятки культурної історії не тільки нашої держави, але й усього світу. Ця справа отримала великий суспільний та медійний резонанс, — каже президент Фонду Наталія Заболотна. — У грудні 2017 року ми оголосили благодійну акцію зі збору коштів #Leontovych_Heart, за умовами якої всі благодійники, які жертвують 10 тисяч гривень і більше, отримують статус мецената, а їхні імена будуть викарбувані на меморіальній дошці на відреставрованому будинку Леонтовича. Наразі вже зібрано орієнтовно 350 тисяч гривень, із них 100 тисяч виплатять Олексію Семирогу-Орлику як премію за перемогу в конкурсі. Але збір коштів триває».

Громада Шершнів хотіла би долучитися до співфінансування проекту, але не має звідки. Сільський голова Наталя Михайлова каже, що жителі підтримують реалізацію задуму, бо збереження і вшанування пам’яті важливі, а реалізація проекту з музеєм, театром і музичною школою стане новим поштовхом для розвитку території громади. Але спершу треба навести лад «у паперах». Адже будинок, про який ідеться, досі нічий. На свій баланс громада зможе його прийняти тільки у вересні поточного року. Не проведена й остаточна фінансова оцінка реалізації цього проекту. Більше того, відсутня підтримка на рівні області — управління культури і мистецтв Вінницької ОДА доводить, що помешкання Леонтовичів насправді згоріло, а існуюча будівля не має відношення до його родини.

«Уся земля на території села належить громаді й перебуває на балансі сільської ради, але будинок, де свого часу була колгоспна контора, досі нічийний. У 1997 році розпорядженням Вінницької ОДА його було занесено до переліку пам’яток місцевого значення, навіть встановлено відповідну меморіальну дошку, але на цьому справа завершилася. Торік восени ми розмістили оголошення в місцевій газеті, що готові прийняти цю садибу на баланс сільської ради. Відповідно до законодавства, має минути рік, тільки після цього ми зможемо звернутися до суду з позовною заявою про передачу в комунальну власність безхазяйного нерухомого майна, — пояснює Наталя Михайлова. — Презентований проект, який показав громаді Фонд гуманітарного розвитку України, на мою думку, покликаний нагадати і привернути увагу громадськості, урядовців, меценатів до нашого села, де пройшло дитинство Леонтовича. Ми в силу своїх можливостей підтримуємо його і долучаємося до заходів, які ініціює Фонд. Навіть попри те, що цей будинок, як кажуть експерти, не належав родині композитора, дух Леонтовича живе у Шершнях. І ми не маємо права відступити чи забути про це».

Нагадаємо, «День» не раз і не два писав (див. №56-57, 2017 року, № №8-9 та № 15 2018 року) про будинок, де, за переказами, провів своє дитинство Микола Леонтович, наголошуючи на належному вшануванні пам’яті композитора на його малій батьківщині.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати