Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Keep Calm і друкуй маски

Як киянин удома виготовляє захисні 3D-щити для медиків
16 квітня, 17:47
«ФЕЛЬДШЕР 11-Й ПІДСТАНЦІЇ ЦЕНТРУ ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГТИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ МІСТА КИЄВА ВАДИМ ХОЛОДНЕНКО ТРИМАЄ ВИГОТОВЛЕНІ ВОЛОНТЕРОМ ЗАХИСНІ ПЛАСТИКОВІ ЩИТИ» / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Уже другий тиждень в Україні діє заборона перебувати в громадських місцях без захисних масок. Проблема полягає у тому, що пошук масок — надто у селах — інколи може нагадувати незлецький квест. Згідно з опитуванням соціологічної групи «Рейтинг», станом на кінець березня лише 42% опитаних повідомили, що мають маски в достатній кількості, 39% зазначили, що масок бракує; 19% поскаржилися, що взагалі їх не мають. Особливо в умовах відчутної нестачі елементів індивідуального захисту страждають медики, які, по суті, виступають першим фронтом у війні з COVID-19.

На щастя, тисячі українців, як і в 2014 році, самоорганізувалися. Громадяни самотужки шиють маски. До спільної справи долучаються не тільки дорослі, а й діти. Нещодавно вся Україна захоплено згадувала 11-річну школярку з Харківщини Алісу Пономаренко, яка пошила та безкоштовно роздала лікарям 2000 захисних масок. І таких прикладів волонтерства щодалі більше — чи не щодня з’являються нові вражаючі історії про неймовірні благодійні ініціативи.

Втім, як виявилося, захисні маски можна не тільки шити, але й... друкувати! На київського друкаря масок випадково натрапив минулого тижня фотокореспондент «Дня», коли записував історії лікарів київської швидкої. З’ясувалося, що киянин забезпечив медичних працівників сотнею масок, надрукованих удома на власному 3D-принтері. Ми не могли не розшукати винахідника й не поспілкуватися детальніше про його волонтерську діяльність.

НЕ ДРУКАР І НЕ КРАВЕЦЬ

У звичайному житті Олександр Панфьоров — не друкар і не кравець; він — комп’ютерний програміст. Проте коли до України дійшла хвиля епідемії й з’ясувалося, що нам катастрофічно бракує засобів захисту, Олександр миттю перекваліфікувався. Маючи домашній 3D-принтер, він обладнав хатню друкарню.

Ідею запозичив у чехів.

«Технологія не моя, — одразу наголошує Олександр. — Я взяв за основу модель, яку використовує чеський виробник 3D-принтерів».

Сьогодні ця модель визнана однією з найкращих у світі й використовується не тільки в Європі, але й у США. Надрукованими на принтері масками можна послуговуватися багато разів.

«Такі маски не є замінником тканинних, це щось зовсім інше, — зазначає волонтер, — вони використовуються лікарями, котрі контактують із хворими, для захисту від бризок, чхання, біологічних рідин тощо. Найкраще працюють у комплексі з респіратором та захисним костюмом».

ТЕХНОЛОГІЇ НАСТУПАЮТЬ

Якщо поблукати всесвітньою мережею, легко з’ясувати, що Олександр Панфьоров — не єдиний, хто заходився друкувати захисні маски й щитки на 3D-принтері. В Україні таких ініціатив також уже чимало.

Олександр розповідає, що в Україні діє велика спільнота, яка друкує захисні маски для медиків. Одна із них — це київська фабрика Fabricator Lab, яка вийшла на виробництво тисячі масок на тиждень.

Понад те, створювати подібні засоби захисту можна не тільки на принтері, але і в інший спосіб. Деякі волонтери витинають їх на лазерних різаках, а деякі — ліплять з кавалків пакувального матеріалу.

«Спершу вони вирізають ямку, пізніше — прозорий аркуш. Додають гумову стрічку. І в результаті виходить те саме», — ділиться технологією волонтер. Хоча ця технологія, даруйте за тавтологію, менш технологічна, вона забезпечує той самий рівень захисту.

Для киянина принципово, що видрукувані вдома щитки він передає у лікарні на безкоштовній основі. З витратними матеріалами, з яких друкуються маски, допомагає компанія MacPaw.

Наразі Олександр надрукував 140 елементів захисту. Першу партію він передав медикам 11-ої підстанції швидкої допомоги у Києві. Станом на зараз друкар зміг забезпечити інноваційними масками майже всі підрозділи Центру екстреної медичної допомогти на медицини катастроф міста Києва.

Волонтер заявляє, що продовжуватиме свою діяльність, поки буде можливість.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати