Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«А може, нам і Луцьк приєднати?»

Княгининівська об’єднана територіальна громада вже сьогодні має площу більшу, ніж в обласного центру
13 вересня, 10:23

Минулого літа Княгининівська громада поповнилася територією Рокинівської селищної  ради, утворивши ОТГ. Селище міського типу Рокині свого часу збудували для працівників сільськогосподарської наукової дослідної станції. Не село просилося до містечка, а містечко до села, яке виявилося значно успішнішим. Днями сесія Волинської обласної ради погодила для Княгининівської ОТГ приєднання Іванчицівської сільської  ради, яка знаходиться взагалі у сусідньому з Луцьким — Рожищенському районі. Таким чином Княгининівська ОТГ матиме вже 11 сіл, причому варто врахувати, що її землі — практично під Луцьком.

Луцьк же виявився обрізаним з усіх боків, попередні владці не потурбувалися, аби він мав землю для розвитку, інколи спостерігається просто парадокс: їдеш начебто містом, міським тролейбусом, а насправді це вже територія котроїсь сільської ради... Тому для обласного центру Волині дуже привабливим було б приєднання сіл, проте справа поки малоперспективна. А жарт княгининівського сільського голови Олени Твердохліб щодо того, що вони могли б приєднати  і Луцьк, містить таки раціональну думку.

Села Іванчиці та Озденіж, які вже стали «княгининівськими», за територіальним розподілом належать до сусіднього району. Проте споконвіку орієнтуються на ближній, Луцький район, і той же Княгининок із Сирниками. Мешканцям сіл просто зручно добиратися сюди, а не в Копачівку, до якої їх приписала районна влада. Хоча депутати Іванчицівської сільради спочатку проголосували за приєднання до Копачівської ОТГ, проте селяни підняли справжній бунт, збирали стихійні збори, піднімали  на ноги депутатів  Верховної Ради та обласну владу.  І свого досягли.

Валентин МАЛИНОВСЬКИЙ, консультант із децентралізації та юридичних питань Асоціації міст України, доктор політичних наук, професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, вважає, що реформи повинні насамперед здійснюватися для людей та в їхніх інтересах. Тому рішення приєднатися  Іванчицям і Озденіжу до Княгининка є виправданим. Копачівка навіть не має, на відміну від Княгининка, достатньої інфраструктури. Частину установ ОТГ розмістять у Копачівці, частину — в сусідньому  Кременці. Іванчицям і Озденіжу це явно «не по дорозі». Розширення своєї території для Княгининівської ОТГ є позитивним фактором, бо розширяться перспективи приваблення інвесторів. Княгининівська — найбагатша сільрада району (власні доходи на 1 січня 2017 року склали майже 13 мільйонів гривень). А до багатшого завжди вигідніше приєднуватись, ніж до біднішого (а Копачівська сільрада суттєво поступається Княгининівській). Населення Іванчицівської сільради — невелике, у школі навчається всього 34 учнів. Відповідно при приєднанні до ОТГ отримує  переваги, зокрема можливість суттєво поліпшити інфраструктуру, найперше відремонтувати дороги.

Сесія Волинської обласної ради внесла зміни у своє  рішення «Про схвалення проекту Перспективного плану формування територій громад Волинської області». Шанс реально змінити своє життя на краще в об’єднаній територіальній громаді отримали не тільки Іванчиці з Озденіжем, а й інші волинські села. Волинь, до речі, посідає друге місце в Україні в загальному рейтингу формування ОТГ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати