Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Генсек НАТО: Ми готові обговорити побоювання Росії стосовно розширення Альянсу

02 квітня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер напередодні самміту Росія—НАТО в Бухаресті в інтерв’ю Інтерфаксу, опубліко ваному на сайті interfax.ru 1 квітня 2008 року, характеризує поточний стан відносин між Москвою й Альянсом, говорить про перспективи вступу до НАТО Грузії й України, висловлює сподівання на поглиблення співпраці з Росією щодо Афганістану та розповідає про підходи НАТО щодо питань енергобезпеки.

— Президент Росії Володимир Путін бере участь у зустрічі на найвищому рівні НАТО насамкінець свого перебування на посаді президента й після періоду жорсткої риторики. Чому його участь важлива для Північноатлантичного альянсу?

— Присутність президента Путіна на зустрічі Ради Росія— НАТО (РРН) на найвищому рівні надасть чудову можливість для того, щоб обговорити наші відносини й намітити подальший шлях. Президент Путін — один із основоположників РРН, створеної в Римі 2002 року. На мій погляд, РРН повністю виправдала надії, які на неї покладалися. Ми маємо насичений графік політичних консультацій, в процесі яких усі 27 країн-членів РРН обговорюють ключові питання міжнародної безпеки. У тому числі й теми, щодо яких погляди Росії та держав- членів НАТО не збігаються. Так само важливими є щоденні практичні результати нашої співпраці: боротьба з тероризмом, стабілізація обстановки в Афганістані чи підвищення прозорості. Я впевнений, що є багато тем для предметного обговорення на зустрічі з президентом Путіним у Бухаресті.

— Чи є в України й Грузії перспективи отримати План дій з підготовки до членства (ПДЧ) в Бухаресті? Чи є консенсус у НАТО щодо даного кроку? Що конкретно може змінити ПДЧ у їхнiх відносинах iз НАТО? Наскільки далекі будуть вони від членства в подібному разі?

— Я не можу відповісти на питання про рішення, що ухвалюються на самміті, коли зустріч ще не почалася. Але я можу чітко визначити принципи: процес розширення й політика відкритих дверей НАТО залишається «проектом, що триває». НАТО самостійно вирішить, як треба реагувати на законне клопотання країн, наділених суверенним правом обирати кращі для них заходи з забезпечення безпеки. Це стосується і Грузії, і України. Відповідні рішення будуть, зрозуміло, «ґрунтуватися на результативності», і для цих рішень необхідно, щоб прогрес, досягнутий окремими країнами-кандидатами, повністю влаштовував усі держави-членiв НАТО.

При цьому мені хотілося б додати, що країни Північноатлантичного альянсу завжди були готові до обговорення будь-яких конкретних побоювань і стурбованостей, які можуть виникати у Російської Федерації у зв’язку з процесом розширення НАТО.

— Що необхідно зробити для організації транзитного руху вантажів НАТО сухопутним транспортом через територію Росії до Афганістану? Чи це важливо для НАТО?

— Наразі з нашими російськими партнерами ми обговорюємо угоду, якою, власне, буде визначено порядок даного транзиту. Я сподіваюся, що до моменту проведення зустрічі у верхах ці переговори увінчаються успіхом. Подібні домовленості стануть, безумовно, цінним сприянням у тиловому забезпеченні наших сил ІСАФ (Міжнародних сил сприяння безпеці). Успішні дії цих сил щодо стабілізації Афганістану явно відповідають інтересам самої Росії й підуть на користь стабільності всього сусіднього з нею регіону.

— Яку роль може зіграти НАТО в забезпеченні поставок енергоресурсів до Європи? Чи обговорюватиметься в Бухаресті питання енергетичної безпеки?

— Питання енергетичної безпеки дійсно обговорюватиметься в Бухаресті. Це одне з тих питань, які ми часто відносимо до категорії викликів, кинутих безпеці в XXI столітті, разом iз такими загрозами, як поширення зброї масового знищення чи напади в кіберпросторі. Наразі країни НАТО визначають, в яких галузях Північноатлантичний альянс може принести додаткову користь вже існуючим ініціативам, висунутим іншими міжнародними організаціями. Я вважаю, що НАТО має важливий потенціал і спеціальні знання, які можна було б застосувати, наприклад, для кращої захищеності морських шляхів, критично важливих об’єктів енергетичної інфраструктури чи для більш цілеспрямованого обміну інформацією, що так важливо для підвищення енергетичної безпеки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати