Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лондон переходить у наступ

Британське МЗС попереджає ЄС, що Брекзит може відбутися без торговельної угоди...
24 липня, 18:17
ФОТО REUTERS

Без справжньої зміни підходу з боку ЄС існує реальний ризик відсутності угоди з Брюсселем щодо Брекзиту «через випадковість» — таку заяву зробив днями новий міністр закордонних справ Великобританії Джеремі Хант під час першого на цій посаді закордонного візиту до Німеччини. Він пояснив, що відсутність угоди щодо умов торгівлі — це виклик для економіки, проте його особисто хвилює те, що це «змінить ставлення британців до Європи на покоління». «Це призведе до тріщини у відносинах, що може завдати серйозної шкоди чудовому партнерству, яке ми мали так багато років, яке було таким важливим для підтримання міжнародного порядку. Це абсолютно не те, чого ми хочемо», — пояснив міністр. Крім того, він попередив про «непередбачувані геополітичні наслідки» і про те, що відсутність угоди «потішить» президента Росії Володимира Путіна. Тим часом міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас, під час прес-конференції з яким пролунали ці заяви Ханта, наголосив: «Ми знаємо, що всі мають піти на взаємні поступки, щоб досягти цієї угоди».

Заяві Ханта передував ще один своєрідний ультиматум від Лондона: міністр з питань виходу Великобританії з ЄС Домінік Рааб в інтерв’ю The Sunday Telegraph сказав, що Лондон не виплатить Брюсселю узгоджені раніше 39 млрд фунтів стерлінгів, якщо торговельну угоду не буде укладено.

На тлі таких настроїв у країні набирає обертів ідея про проведення другого референдуму. Навіть колишній глава уряду Тоні Блер закликав провести ще один плебісцит, щоб знайти вихід з глухого кута у виборі між «м’яким» і «жорстким» Брекзитом, пише Daily Mail. Проте в уряді неодноразово заперечували цей варіант.   

«Брекзит без угоди? Божевільна ідея, що може статися», — під таким заголовком вийшла стаття в Bloomberg, у якій ідеться про те, що ніхто не думав, що Британія поставить під ризик робочі місця та гроші, залишаючи ЄС без угоди щодо умов торгівлі. «Збиток від виходу з ЄС без угоди буде серйозним, і з великим ударом по Сполученому Королівству. Однак нині ніхто не наважується сказати, що може статися», — зазначається в матеріалі. 

Financial Times пише: з одного боку, прихильники «жорсткого Брекзиту» вважають, що «погроза Британії вийти з переговорів буде набагато більш переконливою для Брюсселя, якщо виглядатиме, що Сполучене Королівство готове до такої можливості». Проте надто велика реклама відсутності угоди — це ризик, адже «чим більше деталей отримує громадськість — таких, як необхідність гарантувати поставки продуктів і ліків; чи необхідність закрити цілі автомагістралі — тим більш тривожним виглядає цей сценарій».

Вихід Великобританії з ЄС запланований на березень 2019 року, а угоду щодо Брекзиту Сполучене Королівство та ЄС сподіваються підписати у жовтні.

«ТАКА СИТУАЦІЯ ДУЖЕ ЛЯКАЄ ВЕЛИКИЙ БІЗНЕС І КОМПАНІЇ»

«День» звернувся до українського журналіста у Лондоні Богдана ЦЮПИНА з проханням прокоментувати цю заяву Джеремі Ханта та оцінити, наскільки можливо, що Брекзит відбудеться без торговельної угоди з ЄС.

— Якщо про це сказав міністр закордонних справ Великобританії, очевидно, що це реальна можливість. Звичайно, не можна виключати, що це може бути методом ведення переговорів, коли Великобританія тисне на ЄС із застереженнями, щоб пришвидшити процес переговорів. Тобто все це може бути частиною переговорної тактики.

Але треба мати на увазі, що до офіційного припинення членства Великобританії в ЄС залишається всього вісім місяців. Досвід показує, що складні переговори про торгівлю та інші взаємини країн з ЄС тривають роками.

Покладаючись на заяви міністра і навіть з припущеннями, що це переговорна тактика тиску, реальною є загроза того, що Великобританія не встигне узгодити всі деталі взаємин і, зокрема, торгово-економічних взаємин з рештою країн ЄС після березня 2019 року. І така ситуація дуже лякає великий бізнес і компанії, які побудували свої бізнес-моделі на тому, що досі не було перешкод для пересування товарів, послуг і навіть людей між Британією та рештою країн ЄС. Як побудувати свою роботу в умовах, коли ця ситуація зміниться, проблематично для багатьох із них. Бізнес-моделі деяких підприємств полягають, наприклад, у тому, що вони взагалі не мають складів у цій країні і покладаються на те, що комплектуючі деталі для виробничих процесів на авто-, авіабудівних заводах тощо відбуваються за рахунок постійного постачання. Тобто замість того, щоб постачати запчастини по складах, відбувається постійний процес доведення. Від того, наскільки безперешкодно вантажний автотранспорт долає протоку Ла-Манш, залежить можливість багатьох заводів працювати, від цього напряму залежать робочі місця десятків тисяч людей, а опосередковано — сотні тисяч робочих місць чи навіть більше.

Тому на перше місце у газеті Times учора потрапило повідомлення, що керівник британської філії транснаціональної торговельної кампанії Amazon застеріг, що в разі, якщо Великобританія не встигне узгодити умови торгівлі та, за його словами, «випаде» з ЄС без необхідних угод, упродовж тижнів у країні може спалахнути економічна криза і навіть заворушення. Офіційно ці слова ніхто не підтверджував, за повідомленнями неофіційних джерел, вони пролунали на нараді бізнесменів з представниками британського уряду, проте ніхто і не заперечує їх. Раніше з не менш суворими твердженнями виступали представники транснаціональної компанії «Аеробус», яка виробляє складові до літаків у Великобританії.

Тобто справа досить серйозна. Думаю, драматичність заяв із наближенням крайнього терміну буде посилюватися. Є, звичайно, надія на так званий перехідний період. Досі британський уряд говорив, що принаймні два роки після березня 2019 року мали би діяти всі вже чинні умови торгівлі та економічної взаємодії з ЄС, але в результаті можливих проблем навіть цей перехідний період, можливо, був не би ефективним і бізнесмени кажуть, що не можуть покладатися на нього.

Заяви великих компаній, ймовірно, є частиною тиску на британський уряд з метою захисту своїх інтересів. Можна згадати, що подібні драматичні заяви лунали, наприклад, коли ЄС запроваджував спільну грошову одиницю — євро, а Британія на початковому етапі не збиралася переходити на цю валюту. Як показав досвід, трагедії і передбачуваних катаклізмів не відбулося. Британський бізнес і компанії знайшли спосіб працювати в нових умовах, понад те — Лондон залишився великим міжнародним фінансовим центром і, як дехто побоювався, банки та біржі не перенеслися у Франкфурт, де базується Європейський центральний банк.

Є надія що під тиском закликів, як з боку бізнес-спільноти, так і з боку деяких політиків, відбудеться пришвидшення переговорів між Великобританією та ЄС для того, щоб Брекзит не створив перешкод для британської економіки та не відбився тяжко на пересічних британцях. Хоча дехто стверджує, що Брекзит вже негативно впливає на британську економіку і, за деякими підрахунками, він уже вилився в серйозні втрати для британської економіки.

Як змінився підхід уряду до Брекзиту після того, як на посади прийшли Джеремі Хант і Домінік Рааб?

— Підхід до Брекзиту не мав би змінитися зі зміною міністра закордонних справ і міністра щодо Брекзиту, тому що лідер урядової партії і прем’єр-міністр Тереза Мей залишається на своїй посаді та несе головну відповідальність за політичний курс,  як ведуться переговори, які умови для Брекзиту Британія обирає для себе і яких вимагатиме від ЄС. Проте всередині урядової партії відбуваються дуже серйозні ідеологічні суперечки. Британські консерватори завжди мали у своїх лавах людей, які заявляють про необхідність якомога жорсткішого розриву з ЄС і, як вони вважають, звільнення всіх можливостей для Британії торгувати та взаємодіяти з рештою світу вільно. Але є дуже гучні голоси навіть у партії Консерваторів, які вважають, що жорсткий Брекзит і розрив з Європою — це дуже небезпечно. Не забуваймо, що сама Консервативна партія у своїй масі і тодішній її лідер, прем’єр-міністр Девід Кемерон вели кампанію напередодні референдуму 2016 року на платформі збереження членства в ЄС. Вони програли, Кемерон був змушений піти у відставку, але більшість депутатів від Консервативної партії, які все-таки вважали, що ЄС — це позитив для Британії, нікуди з партії не пішли.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати