Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми ставимо на порозуміння...»

Вчора європейський парламент більшістю голосів ухвалив резолюцію про ситуацію в Україні
07 лютого, 12:08
ПАВЕЛ ЗАЛЕВСЬКІ

Вчора європейський парламент більшістю голосів ухвалив резолюцію про ситуацію в Україні. Це вже четверта за останні півроку резолюція найвищого законодавчого органу євроспільноти щодо нашої країни. Напередодні багато говорилося про те, що ЄС готує санкції для українських посадовців і допомогу Україні. 

«День» звернувся до  європарламентарія Павела ЗАЛЕВСЬКІ, який представляє Громадянську платформу, щоб він прокоментував  це рішення законодавчого органу ЄС.

По-перше, в резолюції говориться, що ЄС повинен приготуватися до запровадження санкцій, а не запроваджувати санкції. Сьогодні ЄС є посередником у переговорах зі сторонами. Сьогодні ЄС надіється, що буде знайдено порозуміння між Президентом Януковичем і опозицією. І це є суттю сьогоднішньої європейської політики. Разом з тим Європейський парламент говорить можливість запровадження санкцій, коли це буде потрібно. Маю враження що деяка інтерпретація цієї ухвали Європейського парламенту виходить надто далеко, але не знаю для чого.

По-друге, Європарламент закликає до Європейської комісії й держави-члени ЄС до того, щоб надати фінансову допомогу Україні задля стабілізації бюджетної ситуації. І це дуже важливо, бо сьогодні бюджет України є банкрутом. А також, щоб допомогти Україні у запровадженні реформ. Вважаю, що ці пункти є добрими. Ми ставимо на порозуміння і закликаємо до конкретної допомоги. І це зрештою відповідає плану Туска, який переконав керівників європейських країн і завдяки польському прем’єру ЄС зрозумів, що він має долучитися до розв’язання кризи в Україні. І розв’язання кризи без ЄС є неможливим. І важливо наголосити, що зараз ми не говоримо про запровадження санкцій, а про налагодження порозуміння і це є найважливіше.

І коли може йти мова про запровадження санкцій?

— Європарламент не написав у своєму рішенню, які мають бути санкції. Он лише наголосив на можливості їх запровадження. Від самого початку були певні можливості. Вважаю, що санкції завжди мають розглядатися як варіант, але це вже крайній варіант.  Поки говоримо про порозуміння і ситуація в Україні спокійна, немає сутичок з міліцією, тоді не має потреби говорити про санкціях. Краще говорити про політичне розв’язання кризи, що є метою ЄС.

Ви наполягали на включенні в резолюцію перспективи членства України в ЄС, але цього не було зроблено. Чи вважаєте ви це правильним кроком з боку європарламентарів?   

— Так, я хотів, щоб Європарламент однозначно віднісся до нової ситуації, яка полягає в тому, що сьогодні Україна є вільною країною, що люди ризикують життям аби бути в Європейському Союзі. І Європейський парламент повинен це побачити. Не розумію, чому моя пропозиція щодо надання Україні перспективи членства, яку підтримувала польська делегація, не була прийнята. Це сором, що Європейський парламент цього не зробив. Про це говорив прем’єр Туск у розмовах з керівниками європейських урядів і знайшов порозуміння, що зараз ситуація інша, ніж че було минулого року.

Чи буде резолюція сприяти розв’язанню кризи і поверненню України на шлях євроінтеграції?

— Тут ключовим є посередництво Європейського Союзу і позиція країн членів ЄС. Останні готові допомогти фінансово Україні, стабілізувати бюджет України. Очевидно, що ця допомога має надаватися у залежності від виконання демократичних реформ, а також, на виконання умов угоди про асоціацію, якщо Україна прийме рішення підписати цю угоду. Це є ключовим. Я сподіваюся, що резолюція Європарламенту у цьому допоможе. І тут є важливою діяльність Єврокомісії, країн-членів ЄС, і я радий, що польський прем’єр Туск зі своїм планом сприяння стабілізації бюджету України об’їхав європейські столиці і знайшов підтримку цього плану.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати