Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Про політичне врегулювання не йдеться»

Володимир ОГРИЗКО — про результати переговорів «нормандського квартету»
25 лютого, 11:56
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Четверта зустріч в «нормандському форматі» щодо вирішення збройного конфлікту в Україні відбулася вчора в Парижі. На ній були присутні міністри закордонних справ України, Росії, Німеччини та Франції.

«Ми закликаємо до посилення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і до розширення її мандату додатковим персоналом, обладнанням і фінансуванням», — наводить слова глави МЗС Франції Лорана Фабіуса Бі-Бі-Сі. Він також закликав сторони конфлікту співпрацювати зі спостерігачами та надати їм повний доступ до своїх територій.

Як відзначається, міністри також обговорили дотримання та виконання умов перемир’я, встановленого на сході України, а також початок відведення важкого озброєння. За словами глави МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра, відведення артилерії може відбутися найближчими днями.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін після зустрічі заявив: «Ми змогли домовитися з приводу кількох важливих питань. Про те, як підтримати місію ОБСЄ, про те, як посилити можливості цієї місії, звичайно ж, підтримуючи перемир’я і відведення військ. На жаль, політичного рішення не було про те, як ставитися до того, що сталося в Дебальцеве», — сказав Клімкін, якого цитує «РБК-Україна».

Натомість, російський міністр Сергій Лавров так і не дочекався спільної заяви міністрів. Покидаючи зустріч у коментарі журналістам, він назвав її «корисною».

«День» звернувся до екс-міністр закордонних справ України Володимира ОГРИЗКА з проханням прокоментувати результати зустрічі «нормандського квартету» в Парижі:

— Особливих наслідків, нажаль, нема. Якщо зосереджуватися на місії ОБСЄ, яка, на превеликий жаль, нічого дієвого і досі не змогла зробити, і не зможе — навряд чи можна довіряти дипломатичним переговорам чи іншим форматам. Нажаль, про політичне врегулювання не йдеться.

Всі ці переговори матимуть смисл лише в тому випадку, якщо вони будуть зорієнтовані на практичні дії, а не на заяви. Мені здається, що, нажаль, такі зустрічі не приносять надто великої користі, крім чергових рукостискань.

Міністри закордонних справ зустрічалися і раніше. Це — одна з нормальних форм контактів і градус в цьому плані не зменшується, а підтримується. Але чи ця чергова зустріч додала чогось — тут я маю сумніви.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати