Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Проект «наступник» по-абхазьки

05 жовтня, 00:00
БАГАТО ЖИТЕЛІВ АБХАЗІЇ ЧИТАЮТЬ РОСІЙСЬКОМОВНУ ПРЕСУ, МАЮТЬ РОСІЙСЬКІ ПАСПОРТИ, А ПЕРЕДВИБОРНІ ПЛАКАТИ ХАДЖИМБА ЗОБРАЖУВАЛИ ЙОГО З ПУТІНИМ / ФОТО РЕЙТЕР

Цієї неділі в Абхазії відбулися президентські вибори. Вони ознаменували закінчення епохи Владислава Ардзінба, який керував бунтівною республікою протягом 11 років. Учора на момент здачі номера точної інформації про результати виборів не було. За попередніми даними, перемогу здобув прем’єр-міністр Рауль Хаджимба, за якого проголосували понад половину виборців. (Напередодні виборів він припинив роботу на чолі уряду. Зараз в.о. прем’єра — Астамур Тарба.) Головний опонент Хаджимба, директор компанії «Чорноморенерго», «абхазький Чубайс» Сергій Багапш, отримав понад 30% голосів. Опозиція цi результати опротестувала, а Центрвиборчком назвав їх недостовірними і сказав, що офіційну інформацію надасть пізніше.

Світова спільнота не визнає легітимності голосування в Абхазiї. Його перебіг, зокрема, контролювали спостерігачі з Придністров’я, Південної Осетії та Нагірного Карабаху. Також у цій ролі мали намір виступити депутати російської Держдуми, що викликало жорстку реакцію парламенту Грузії.

Тим часом результатів президентських виборів в Абхазії чекають як у самій бунтівній республіці, так і за її межами. Кампанія вже засвідчила, що часи змінюються: як-не-як були п’ять кандидатів, була полеміка, кристалізувалися відносини влади й опозиції. Примітно, що кандидата від опозиційного руху «Айтайра» Центрвиборчком відмовився зареєструвати через недостатнє володіння абхазькою мовою, повідомляє Civil.ge. Була також плутанина зі списками. Через те, що багато жителів Абхазії мають кілька посвідчень особи, зокрема російські паспорти, немає точних даних про те, скільки людей насправді мають право брати участь у виборах. Був й «адмінресурс». Опозиція особливо невдоволена святкуванням «Дня незалежності» Абхазії, що відбувся в Сухумі 30 вересня — за кілька днів до виборів. На думку опозиціонерів, ця акція була перетворена на агітаційне шоу на підтримку кандидата від влади. Раніше Владислав Ардзінба заявив, що саме Хаджимба буде кращим президентом. Крім того, з цим кандидатом провів особисту зустріч президент Росії Володимир Путін.

На думку оглядачів, будь- який президент Абхазії буде проросійським. На зустрічах із виборцями всі кандидати говорили про одне: у разі їхнього обрання Абхазія сформується як незалежна держава і добиватиметься економічної інтеграції з Росією. Біографія кандидата вiд влади не залишає сумнівів у його курсі. Рауль Хаджимба — випускник Мінської вищої школи КДБ СРСР. Його призначили прем’єр-міністром де-факто уряду Абхазії у травні 2003 року, а до цього він займав посаду начальника Служби безпеки й міністра оборони.

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі засудив вибори в самопроголошеній республіці. За його словами, сотні тисяч насильницьки переміщених з Абхазії осіб не мали можливості проголосувати, без чого процес не можна вважати легітимним. Однак Тбілісі уважно стежить за виборами у сепаратистській республіці. Як грузинські експерти, так і офіційні особи неодноразово говорили про надію на прихід до влади «здорових сил».

Державний міністр Грузії з питань урегулювання конфліктів Георгій Хаїндрава заявив, що після проведення виборів де-факто президента в Абхазії «помітна певна напруженість». «Не думаю, що насправді у Рауля Хаджимба більше прихильників, ніж у Сергія Багапша. Цей тиждень буде дуже важливим. У Багапша сильні та впливові прибічники, в тому числі опозиційні рухи «Амцахара» та «Айтайра». Але, вважаю, Хаджимба та його команда, а також офіційні представники Росії спробують укласти угоду з Багапшем. Можливо, йому запропонують посаду прем’єра», — сказав грузинський міністр у інтерв’ю телекомпанії «Руставі-2». Опозиційного голову «Чорноморенерго» багато хто вважав «таємним прогрузинським кандидатом». Водночас, за словами Хаїндрава, для Тбілісі легше буде вести переговори з проросійським Хаджимба, ніж із націоналістом Багапшем. «Якщо позиції Москви та Тбілісі зблизяться, а, вважаю, що це так і буде, для грузинської сторони легшим буде мати справу з Хаджимба. Він і зараз є співробітником російських служб безпеки і виконує всі інструкції Москви», — заявив Георгій Хаїндрава.

КОМЕНТАР

Арчил ГЕГЕШИДЗЕ, Грузинський фонд стратегічних і міжнародних досліджень:

— Особиста епоха Владислава Ардзінба закінчена, але не закінчилася епоха, що почалася 11 років тому. За Ардзінба абхазька влада вирізнялася винятковою корумпованістю, клановим характером організації, і зрештою — нестерпними соціально-економічними умовами для населення. Крім того, основними рисами його політики були сильний потяг до незалежності, ненависть до Грузії та безпрецедентна на Кавказі лояльність до Росії.

Наслідки цих виборів, незалежно від особистості переможця, великого значення для перспектив переговорного процесу не мають. Одні, як Георгій Хаїндрава, говорили про те, що Хаджимба був би «зручнішим» для Тбілісі; інші стверджували, що сприятливішою була б перемога Багапша, бо в нього дружина-грузинка, він за радянських часів багато років працював у партійних структурах разом із грузинами, у нього багато друзів у Грузії. Але я не думаю, що Багапш або Хаджимба могли б радикально змінити ставлення до врегулювання конфлікту, відмовитися від ідеї незалежності. Дуже впливові сили всередині Абхазії їм би цього не дозволили. Формула розв’язання конфлікту складна, і в ній роль персони президента Абхазії менш важлива, ніж російський чинник, чинник Заходу, чинник більшої привабливості грузинської демократії й економіки в очах абхазів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати