Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна йде на Балкани через вільну торгівлю з Македонією

20 січня, 00:00

Під час візиту до македонської столиці Скоп’є український прем’єр-міністр Віктор Ющенко і глава уряду Македонії Любчо Георгієвськи підписали Договір про вільну торгівлю. Укладена угода є першою подібною домовленістю між державою-членом СНД і країною, що не є колишньою радянською республікою. За словами Ющенка, договір витриманий у відповідності до всіх стандартів Європейського Союзу. Україна також обіцяє Македонії допомогу у вступі до Організації Чорноморського співробітництва.

З свого боку Георгієвськи висловив думку, що «для Македонії ця угода є викликом», додавши, що він сподівається на її допомогу в скороченні дефіциту у $100 млн., котрий існує у двосторонній торгівлі, повідомляє агентство АП. Дефіцит спричинений головним чином через те, що Македонія імпортує з України переважно сировину, зокрема продукцію чорної металургії.

На прес-конференції в Скоп’є Ющенко заявив, що українські підприємства мають необхідний досвід і кваліфікацію, та готові включитися у реалізацію проектів в рамках Пакта стабільності для Південно-Східної Європи. Угода про вільну торгівлю, вважає Ющенко, дозволить відпрацювати модель співпраці між державою, яка не є членом Європейського Союзу (Україною) і державою, яка готується до асоційованого членства в ЄС (Македонією). Крім цього, Україна відзначає свою зацікавленість в будівництві трансєвропейського транспортного коридору, модернізації мережі електро- та водопостачання, повідомив Інтерфакс-Україна.

До останнього часу македонські бізнесмени нерідко працювали з Україною через треті, переважно європейські, країни. Македонія сподівається на те, що невдовзі її товари, зокрема продукція виноробства, будуть широко представлені на українському ринку, зазначив Георгієвськи. Перспективними для співпраці македонський прем’єр-міністр вважає сфери транспорту, військово-промислового комплексу та зв’язку.

До кінця лютого договір про вільну торгівлю між Україною та Македонією може бути ратифікований парламентами обох країн, заявив голова Комітету Веховної Ради України з питань закордонних справ Ігор Осташ, повідомило агентство УНІАН.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати