Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зміна влади без зміни курсу

05 жовтня, 00:00

Словенська правляча Ліберальна демократична партія зазнала поразки на парламентських виборах, що пройшли у країні в неділю. Набравши тільки 23% голосів виборців, партія прем’єр-міністра Антона Ропа вимушена поступитися більшістю у парламенті опозиційним Словенській демократичній партії та її союзнику консервативній «Новій Словенії», що разом дістали підтримку 38% виборців. Таким чином 12-рiчна ера правління лівих демократів добігає кінця, однак, за остаточними підрахунками, праві партії все ж таки не отримали абсолютної більшості в парламенті. Швидше за все, головою уряду стане лідер Словенської демократичної партії Янез Янса, однак брак абсолютної більшості може завадити правим сформувати уряд виключно із членів союзних партій.

Такі результати парламентських виборів у Словенії є доволі симптоматичними. Це перші вибори після вступу країни до Європейського Союзу, що став втіленням прагнень колишнього уряду. Саме ліберальні демократи домоглися прийняття Словенії до європейської спільноти та незадовго до того — до НАТО, однак невдовзі по вступу країни до ЄС на виборах до Європейського парламенту опозиційні правоцентристські партії здобули підтримку 45% виборців і отримали в результаті чотири із семи мандатів Словенії в Європарламенті. Це стало першим сигналом для партії Антона Ропа. Низька явка виборців на парламентських виборах (замалим понад 60%) зіграла на руку правим демократам, однак і засвідчила відносну пасивність словенців, які, швидше за все, стомилися від політики — за останні півроку вона була досить насиченою. У переддень виборів 44% населення взагалі не знали, чи підуть на вибори і за яку партію віддадуть свій голос. Схоже на те, що синдром «стомленості», притаманний країнам, які нещодавно стали членами ЄС, приводить до влади опозиційні партії.

Окрім низької явки виборців, на результат виборів вплинув і останній прикордонний конфлікт, що розв’язався між Словенією та Хорватією напередодні. Трохи більше, ніж за тиждень до голосування, 12 депутатів, членів опозиційної Народної партії, перейшли кордон із Хорватією поблизу містечка Драгонія з метою приватного візиту. Депутатів було затримано, а лідера Народної партії Янеза Подобніка побито. Хоч якими б були мотиви обох сторін, але розв’язання чергового прикордонного конфлікту дало Словенській демократичній партії привід для жорсткої критики уряду та звинувачень його у неспроможності розв’язати протягом 12 років численних територіальних суперечок.

Здавалося б, зміна влади мала принести зміну політичного курсу. Однак лідер Словенської демократичної партії Янез Янса заявив, що «нова політика» стосуватиметься виключно справ внутрішніх, зовнішньополітичний курс, за його словами, залишиться незмінним. Новий уряд і надалі орієнтуватиметься на співпрацю з ЄС та НАТО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати