Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Американська розвідка попереджує...

Микола СУНГУРОВСЬКИЙ: «Присутність іноземних військ на українській території теоретично може стримувати агресора»
02 квітня, 11:57
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Американська розвідка попереджає про те, що росіяни не полишили своїх планів вторгнення до Східної України. Про це заявив глава Комітету розвідки Палати представників США Майк Роджерс у програмі телеканала «Фокс». «Ми бачимо десятки тисяч солдатів. У них є загони спецпризначення, важка артилерія, піхотинці — все, щоб вторгнутися до України, якщо буде прийняте таке рішення. На мою думку, вони продовжуватимуть тиснути, вони продовжують проводити пропагандистську кампанію в Східній Україні, щоб підготувати грунт для захвату східного регіону», — сказав Роджерс.

Своєрідною відповіддю на маневри російських військ поблизу східних кордонів України, стало вчорашнє рішення Верховної Ради. Парламент ухвалив закон, що дозволяє проводити багатонаціональні навчання на території України. «Пропонується встановити чисельність учасників навчань з українського боку 2,5 тис. осіб і таку ж кількість — від інших держав-партнерів. Тематика навчань спрямована на підготовку до участі в міжнародних операціях з підтримки миру й безпеки, гуманітарних і пошукових операціях на суші й на воді, а також захисту України, — повідомив на пленарному засіданні в.о. міністра оборони Михайло Коваль.

Йдеться про «українсько-польські навчання авіаційних підрозділів на рівні ескадрилій, українсько-польські навчання підрозділів військової поліції «Правопорядок-2014», українсько-американські навчання «Репід Трайдент-2014», українсько-польські навчання авіаційних підрозділів «Безпечне небо-2014», українсько-американські навчання «Сі Бриз-2014», багатонаціональні навчання «Світла лавина-2014», багатонаціональні навчання гірсько-піхотних підрозділів «Карпати-2014», українсько-молдавсько-румунські навчання механізованих підрозділів «Південь-2014».

— По-перше, ці навчання матимуть стабілізаційний чинник, — коментує «Дню» директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський. — Присутність іноземних військ на українській території теоретично може стримувати агресора. По-друге, це може мати значення для поліпшення підготовки Збройних Сил України. По-третє, є така практика, коли країни, що беруть участь у навчаннях на території інших країн (в даному випадку України), як подарунок або допомогу залишають свою техніку. За яким сценарієм проходитиме кожне навчання, зараз сказати важко, це залежить від обопільних домовленостей.

— Американська розвідка в черговий раз висловила серйозне занепокоєння щодо присутності російських військ на українсько-російському кордоні. Як прокоментуєте?

— Американці роблять такі заяви, базуючись на тому факті, що біля кордонів України розташовані російські війська. Відбувається переміщення цих військ як углиб Росії, так і вздовж наших кордонів. Це може робитися не стільки для підготовки до вторгнення, скільки як відволікаючий маневр для того, щоб розтягнути українські війська вздовж лінії оборони й ослабити оборону в цілому на конкретних ділянках. Поки наших військ недостатньо по всьому периметру для повного стримування, тому розгортається Національна гвардія. Я вважаю, що вторгнення як такого поки не буде, а варто чекати проникнення диверсійних груп з російського боку на територію Україну та дестабілізації ситуації в окремих регіонах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати