Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Через діалог до довіри»

1 грудня у Києві стартує перший Балтійсько-Чорноморський форум з участю екс-президентів та політиків регіонів
01 грудня, 11:40

25 років тому за незалежність України проголосували всі регіони держави, відбулися вибори першого Президента України, що стало початком  грудневого Біловезького консенсусу 1991 року.

Із цього приводу першого грудня у Києві відбудеться перший Балтійсько-Чорноморський форум «Через діалог до довіри», на якому екс-президенти обговорять гострі питання відносин країн-сусідів, а також оголосять  про формування нової платформи на базі країн регіону. У конференції візьмуть участь колишні державні діячі Балтійсько-Чорноморської «вісі», серед яких — Леонід Кравчук, Віктор Ющенко, Валдіс Затлерс, Станіслав Шушкевич, Петро Лучинський, Геннадій Бурбуліс. Організатором заходу виступає Міжнародний центр Балтійсько-Чорноморських досліджень і консенсусних практик, газета «День» є офіційним інформаційним партнером.

«Головною ідеєю Форуму є пошук нових шляхів виходу із системної кризи, що особливо важливо, коли не спрацьовує система стримувань і противаг у світовій політиці», — зазначають організатори.  Нове об’єднання — своєрідна рада старійшин регіону — сформує основні принципи концепції добросусідського співробітництва за трьома напрямками: гуманітарний, економічний та безпековий.

Президенти запропонують нові інструменти виходу з кризи — адже історія показує, що всі попередні Балтійсько-Чорноморські союзи формувалися на основі боротьби зі спільним ворогом, не звертаючи уваги на ті цінності, які нас об’єднують. Водночас, зараз не менш актуальним є усвідомлення необхідності єдності перед обличчям небезпек, зокрема мілітарних.

Реалізація ідеї Балтійсько-Чорноморського альянсу дійсно може стати ключовим фактором розвитку Східної Європи в XXI столітті, тож чи стане цей Форум першим кроку на шляху міждержавної кооперації у новітній історії?  Підсумком форуму буде підписання спільного меморандуму «Через діалог до довіри», в обговоренні якого також візьме участь головний редактор газети «День» Лариса Івшина. Слідкуйте незабаром на шпальтах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати