Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кожне фото – вікно в чиюсь долю»

З 10 лютого у Дніпрі – Дні «Дня»
07 лютого, 18:43
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

«Добрий друг запросив на фотовиставку газети «День». Прибігаєш сніжним днем, а там — знімки на стінах, люди ходять дивляться... фотовиставка ж! Ступаю ближче — і за кілька хвилин розумію, що не просто знімки, а вікна! Кожне фото — вікно в чиюсь долю, в інший вимір... — пригадує минулорічні відвідини фотовиставки у Дніпрі волонтер Тетяна ЗАПАРЯ. — Ось у тому вікні дитячі очі, повні надії і страху. А он у тому — чоловік в однострої став на коліна на озимому полі, шанобливо рукою веде по пшениці. Агроном в однострої... війна... Он у тих вікнах теж війна, а там — портрети корупційних катів, що годують ту війну... а в тому — віра, віра і впевненість, що ми — незламні... І виходиш з виставки, повен емоцій, йдеш вулицею великого мирного міста і розумієш: це не просто виставка «Дня», це різні дні, зібрані в одному місці. Щасливі дні, повні болю, страху, дні з вірою і дні безнадії, дні пихи, українські дні — справжні...»

Знімки з фотоконкурсу 2016 року — не менш глибокі та емоційні, засвідчують численні відгуки киян та сумчан, котрі вже встигли ознайомитися з фотовиставкою. «Отож фотовиставка «Дня» — це окремий вимір, у який потрапляєш, і все справжнє в людській душі тріпоче. І сльозу болю чи щирості втирають не тільки дівчата, а й серйозні чоловіки... Хотілося б мені, аби такі «окремі виміри» були в кожному місті, селищі й селі. Інколи одна світлина, світло одного такого «вікна» зачепить своїм променем те, що сховано так глибоко у серці, що роками не відкопати... Хай буде «День», повен щасливих днів», — говорить Тетяна Запаря.

Уже цієї п’ятниці о 17.00 запрошуємо дніпрян до Музею українського живопису на урочисте відкриття експозиції найкращих світлин XVIII Міжнародного фотоконкурсу «Дня» з участю головного редактора «Дня» Лариси Івшиної. Мета виставки — показати українцям власну країну та події, якими вона жила останнім часом, у фоторепортажах, зроблених професійними фотокореспондентами «Дня» та фотоаматорами з усіх куточків країни. Дмитро ПОВОРОТНИЙ, священик Української православної церкви Київського патріархату, переконаний: «Фотовиставки газети «День» розповідають про час і про людину. Думаю, що вони цікаві і зрозумілі не тільки для нас, українців, а й для «зовнішнього» глядача. Роботи авторів показують, чим живе Україна зараз — її буденність та її трагедію, її таємницю та її відкритість. Обличчя людей, краєвиди, емоції — колись по цих фото ми будемо згадувати себе і розповідати нашим дітям. А коли нас не стане, ці спинені миттєвості покажуть нашим нащадкам нас — у буянні і розмаїтті життя».

Після відкриття фотовиставки, о 18.00, відбудеться розмова головного редактора «Дня» з представниками місцевої громади на тему «Національний діалог» та презентація книжкових новинок із серії «Бібліотека газети «День».

Головним партнером Днів «Дня» у Дніпрі, як і минулоріч, стала Дніпровська міська рада, коли було встановлено «гуманітарний рекорд» із забезпечення освітянської громади інтелектуальною «зброєю» видання. Цього року завдяки сприянню міської влади і особисто міського голови Бориса Філатова всі школи Дніпра, а саме 162 навчальних заклади та всі 38 бібліотек, отримають подарунки — набори книг Бібліотеки «Дня», а також річну передплату газети. Таким чином Дніпро приєднається до грандіозного спонсорського марафону міст України — акції «Подаруй Бібліотеку «Дня» рідній школі».

Чекаємо на всіх охочих побачити актуальний фотозріз життя країни і долучитися до національного діалогу 10 лютого о 17.00 за адресою: Троїцька площа, 5А (2-й поверх).

Фотовиставка «Дня» у Музеї сучасного українського живопису триватиме до 19 лютого, з 11.00 до 19.00, вихідні — понеділок, вівторок. Вхід вільний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати