Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міське свято без міського голови

Чому львівські депутати не дочекалися оголошення результатів виборів мера?
24 листопада, 19:35

24 листопада, у Львівській міській раді відбулася сесія новообраної міської ради, участь у якій взяли представники фракцій «Європейська солідарність», «Варта» та «Свобода». На засідання прийшли 34 депутати з 64-х новообраних. Депутати від «Самопомочі» та «Голосу» участі у зібранні не взяли.

Сесія перебігала без міського голови — Андрія Садового, позаяк ще не оприлюднені результати другого туру виборів 22 листопада. Хоча, за словами Андрія Садового, опрацьовані вже всі 100% виборчих бюлетенів.

Скандал стосовно цієї сесії, яка насправді мала би бути святковою, спалахнув напередодні, 23 листопада (детальніше про конфліктність ситуації очима міського голови Львова  — у публікації «Дня» у №222 від 24 листопада «Підтримка «на виріст» — «Львів: переміг учетверте. Завдяки чому?»).

Мер Львова Андрій Садовий вважає зібрання частини депутатів нового скликання казусом і зазначає, що така ситуація трапилася вперше в історії міста. Та й загалом — порушена традиція!

«В нас завжди на сесії міської ради першим бере слово капелан, благословляє, завжди присягу зачитує найстарший депутат міської ради, є певний символізм, — говорить Андрій Садовий. — Та й сесійна зала ще не готова — її будуть готувати до 3 грудня. Оце забігли, стоячи проголосували самі за себе. Щоб ви розуміли, депутатам з інших фракцій ніхто не дзвонив, ніхто їх навіть телефонічно не запросив, тобто комісія працює виключно в інтересах одного бізнес-формування КК: Козловський-Кривецький. Ну, цікавий період життя нашого міста. Для чого це робити? Показати свою силу? Нівелювати рішення і волевиявлення громади міста? Це глупо. Я маю повагу до здорового глузду, я хочу запевнити львів’ян, що буду працювати виключно в межах закону, буду поважати закон».

«День» запитав керівника фракції «Європейська солідарність» Петра АДАМИКА, для чого потрібно було саме зараз скликати сесію і чи відбувалося це у правовому полі?

«Основна мета сесії — приведення до присяги депутатів, — говорить Петро Адамик. — Нас покликала Львівська міська ТВК. І ми вважали, що не йдеться про право «прийти — не прийти», а йдеться про обов’язок. Частина депутатів прийшла і, згідно з чинним законодавством, обрала тимчасову президію. Чекаємо на результати виборів міського голови — день, два, три і почнемо працювати. Ми вчора спілкувалися з міським головою. Якби він мав бажання, то міг би бути присутнім на сесії. Закон вимагає слухатися ТВК. Місто не має стояти і чекати, поки оголосять результати виборів міського голови. Тобто все відбувається в правовому полі. Все гаразд!  Ми не бачимо жодної колізії. Йдеться про дотримання норм закону. Можливо, міський голова захоче ще одну сесію зробити, я не знаю.  А сьогодні відбулася святкова сесія плюс ми оголосили про обрання робочої президії. Тепер чекаємо на міського голову». 

А на запитання, чому ж тоді так обурився новообраний (старий-новий) міський голова фактом проведення цього засідання, Петро Адамик відповів так: «Тому що Андрій Садовий як вважав, так і вважає, що у Львові закон — це він. Я абсолютно не хочу повторювати передвиборну риторику, але насправді він збурився, бо це не входило в його плани. Як на мене, це — емоції. І нічого більше. А я би хотів, щоби ми чинили згідно з законодавством. А Андрія Івановича ми кликатимемо, консультуватимемося. І ми всі разом опрацюємо корисні для громади рішення».

На запитання «Що так, а що — не так?» стосовно проведення сесійного засідання і чи вважати його чинним, мають відповісти юристи.

Наразі ж відомо, що заступник міського голови Львова Андрій Москаленко подав у поліцію заяву про вчинення кримінального правопорушення членами міської ТВК. 

А львів’янам, які у неділю видихнули нарешті після дуже брудної передвиборчої кампанії, вважаючи протистояння вичерпаним, знову невесело і тривожно — через отакий, протистояння, настрій у ЛМР.

Далі буде?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати