Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музей — у підземеллi

Відкриють у Тернопільському замку
17 квітня, 11:13

У підземеллі Тернопільського замку представили проект створення музею міста. Презентація відбулася 15 квітня, що вважається датою заснування Тернополя. Першу експозицію планують відкрити у серпні цього року до дня святкування 475-річчя міста. Для цього бізнесмени, фахівці музейної справи, митці об’єдналися в громадську організацію, яку так і назвали «Музей міста Тернополя». Наразі музей облаштовуватимуть у підземеллях, а згодом і в самому замку. Але це буде не раніше, ніж знайдеться гідне приміщення для спортивної школи з греко-римської боротьби, котра довгі роки там діє. «Дуже добре, що нарешті втілюється ідея перетворити замок на музей Тернополя. Тобто саме тут, звідки все починалося. Мені приємно вітати ініціативу людей, які вирішили власним коштом, власними силами це зробити», — наголосив міський голова Тернополя Сергій Надал і пообіцяв, що міська рада долучатиметься до цього дуже активно.

Одна із ініціаторів, мистецтвознавець Віра Стецько розповіла, що ще з 1980-х років порушувалося питання створення музею міста в Тернопільському замку, адже Тернопіль цікавий своїми культурними, національними традиціями, історією, але донині історична канва міста ніде не відтворена, зазначила пані Віра. Йдеться не лише про історію Тернополя з часу заснування. Цікавий Тернопіль і в національному відродженні кінця ХІХ — початку ХХ століть. «Лише завдяки бургомістру Тернополя, адвокату і професору Володимиру Лучаковському та багатьом іншим історичним постатям ми можемо показати цілий культурний пласт», — розповіла Віра Стецько.

Начальник управління культури і мистецтв Тернопільської міськради, поет, композитор, виконавець Олександр Смик бачить музей Тернополя як музей живої історії. Він має бути поштовхом до того, щоб ознайомитися з минувшиною міста на його вулицях, і для цього теж проводять певну роботу. Олег Макогін, голова громадської організації «Музей міста Тернополя», бізнесмен, каже:  «Ми бізнесмени, як люди практичні більше не будемо чекати, доки вдасться перенести спортивну школу в достойне місце, доки місто знайде кошти. Ми просто візьмемо і зробимо».

Ініціатори проекту наголошують, що формування музею залежатиме й від громадськості, та закликають тернопільців, які мають цікаві старовинні експонати, світлини, документальні матеріали, книжки, долучатися до благородної справи. Окрім постійних експозицій, в музеї виставлятимуть мистецькі приватні колекції. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати