Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Надія Савченко: «Поки мене не випустять і я не буду в Україні — не перестану голодувати»

«День» зустрівся з мамою ув’язненої льотчиці — Марією Іванівною. Відео розмови з нею дивіться на сайті «Дня» вже сьогодні — про судові засідання та російських журналістів, про дитинство Наді, її юність, її Майдан і війну...
25 лютого, 11:33
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

24 лютого біля посольства РФ кияни вимагали звільнення української льотчиці, народного депутата, члена ПАРЄ Надії Савченко, яка голодує вже 74 дні... Півсотні активістів, серед яких представники партії «Батьківщина» і сестра Надії — Віра Савченко, тримали в руках плакати «Свободу Наді Савченко!», «Свободу політв’язням!», «FreeSavchenko», «Надія голодує вже 74 дні». Також учасники акції на підтримку Надії оприлюднили «список Савченко» — перелік осіб, причетних до викрадення, перевезення до Росії та утримання української льотчиці за гратами. У цьому списку 35 людей — лікарі, слідчі, судді, прокурори, як мають стосунок до справи Савченко, а також вище керівництво Росії, що ухвалювало політичне рішення про засудження Надії. Перший номер у цьому переліку — Володимир Путін. Активісти розповіли, що планують доповнити список і передати його дипломатичній міжнародній спільноті, зокрема США та ЄС.

Фоторепортаж

Напередодні акції «День» зустрівся з мамою Надії Савченко — Марією Іванівною. 77-річна жінка вірить, що Надію вдасться врятувати спільними зусиллями, однак на російське правосуддя жодних надій не покладає. «Я 10 лютого на суд потрапила — це я вдруге Надю побачила з часу її рішення йти на війну у травні. Її на суд супроводжують 17-18 охоронців-поліцейських, собака... Ну, знаєте, просто соромно мені за цю державу! За день до цього я змогла зустрітися з Надею на півгодини. Я Надієчку обняла, я так плакала, не можу витримати вже це, вона така худесенька. Я її ручки взяла у свої руки, а крізь шкіру видно кісточки. А вона мені: «Мамо, не плач, тільки не плач...», — розповідає Марія Іванівна. — Вона мене не слухає, я ж її просила: «Надя, перестань вже голодувати, пожалій себе, і мене...». А вона каже: «І тебе не пожалію, мамо, і себе не пожалію! Поки мене не випустять і я не буду в Україні — не перестану голодувати». А це вже 74 дні голодування, 13 днів без уколів глюкози, вона вже 20 кілограмів ваги втратила...»

ФОТО ІВАНА ЛЮБИШ-КІРДЕЯ

Марія Іванівна нещодавно написала листа федеральному канцлеру Німеччини Ангелі Меркель із проханням посприяти звільненню Надії, переклала його німецькою і занесла до Посольства Німеччини в Києві. «Там нам пообіцяли, що лист дійде до канцлера Меркель. Писала листи і Путіну, і матерям російським... Але ці листи, вважайте, пропали. Куди вони там дійдуть? Кому вони там потрібні?», — зітхає жінка.

Вже сьогодні дивіться на сайті «Дня» відеоінтерв’ю з Марією Іванівною — про судове засідання 10 лютого та російських журналістів, про дитинство Наді, її юність, її Майдан і війну...

А сестра Надії — Віра Савченко — звертається до усіх небайдужих людей — писати листи підтримки для Наді. Адреса — 107076 Россия, г.Москва, ул. Матросская тишина,18, Савченко Надежде Викторовне, 1981 г.р.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати