Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Октоберфест» у... Дніпропетровську

Німецька громада міста провела головну урочистість року
13 жовтня, 11:47

Німецька громада Дніпропетровська провела свою головну урочистість року — Свято врожаю. Почесним гостем свята став кандидат на пост міського голови Дніпропетровська, народний депутат України Борис Філатов. Виступаючи на зустрічі, лідер партії «УКРОП» зазначив, що дніпропетровська німецька громада маленька, але при цьому дуже дружня і згуртована. «Це люди, які залишаються патріотами міста Дніпропетровська і України. Вони вважають за краще жити тут, у себе на батьківщині, і працювати на благо нашого рідного Дніпропетровська», — сказав Б.Філатов. Як повідомив для «Дня» глава Дніпропетровського обласного товариства німців «Відегебурд» Володимир Райнберг, лідер «УКРОПу» давно всіляко допомагає і підтримує німецьку громаду. «З Борисом Філатовим ми давно співпрацюємо. Ще коли він був заступником глави облдержадміністрації Дніпропетровської області Ігоря Коломойського. Він збирав наші нацменшості, які представлено в місті і області. На одній із нарад було запропоновано, щоб наш німецький ансамбль виступив на фронті і в шпиталях», — розповів Володимир Райнберг. За його словами, в гурті «Гутенабенд» виступають чотири чоловіки і вісім жінок. У репертуарі музичного гурту німецькі народні пісні, але він починає і закінчує свої виступи «Молитвою за Україну».

 Як відомо, Свято Врожаю, чи Октоберфест, широко відзначається в Німеччині, зокрема в Баварії, куди з’їжджається до 6 млн. осіб. «Це найбільше народне свято в світі», — говорить Володимир Райнберг. Дніпропетровські німці, поважаючи національні традиції, організовують традиційні святкування і в своєму рідному місті — Дніпропетровську. «Декілька років ми проводили Октоберфест разом із одним із торговельних центрів. Ставили близько 20 наметів, і відзначали свято з пивом».

 У минулому німецька громада відігравала дуже важливу роль у дореволюційному Катеринославі — її представники були засновниками і власниками фабрик і заводів, передових фермерських господарств, відомими вченими і викладачами вишів, а також займали важливі посади в керівництві міста. У центрі Дніпропетровська діє побудована ще в ХIХ сторіччі лютеранська кірха. У німецькій громаді говорять, що на сьогодні в Дніпропетровській області мешкає майже 4000 етнічних німців. З них понад 1100 — у Дніпропетровську, багато хто з них бере активну участь у роботі товариства «Відегебурд».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати