Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Перепис населення зірвано...»

Чому оцінка кількості жителів на непідконтрольному Донбасі із супутника не витримує жодної критики
18 лютого, 10:49

Міністр Кабінету Міністрів України Дмитро Дубілет, розповідаючи в одному з інтерв’ю про нещодавню зустріч із представниками ООН, заявив щодо теми підрахунку населення на окупованих територіях: «Представники ООН розповіли, що у них є досвід такої оцінки на території Афганістану та деяких інших гарячих точках через супутник і що вони можуть допомогти нам безкоштовно з цим проєктом. Вирішили, що треба вивчити, наскільки це можливо». Водночас демографи стверджують, що такі оцінки проводити немає сенсу, інформація буде недостовірною. Єдиний можливий сенс такої роботи — щоби підсумувати дані, отримані від так званого електронного перепису, зі статистичними даними Росії щодо кількості жителів Криму та приблизні оцінки із супутника, — і ось готовий «всеукраїнський перепис».

Коментує Олександр ГЛАДУН, заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень, доктор економічних наук:

— Перепис населення за допомогою супутників провести неможливо. Тому що люди повинні зазначити стать, вік, професію, етнічну приналежність. Такі заходи — фото з літака, із супутника — використовуються тоді, коли є біженці, наприклад, у пустелі. Тоді для оцінки приблизної кількості населення можна сфотографувати, порахувати, скільки на один квадратний кілометр є людей, помножити на щільність проживання. Це робиться для того, щоб оцінити хоча б приблизну кількість людей і надати якусь допомогу. Виключно — у крайніх випадках, для уточнення якихось даних. Міграційні процеси так ніхто не контролює, бо як, скажімо, бути з пенсіонерами, які не виходять на вулиці й сидять у приміщеннях?.. Офіційні статистичні служби, особливо європейські, не застосовують таких методів. На жаль, термін «електронний перепис» вони вже не вживають — пан Дубілет називає це оцінкою чисельності наявного населення.

Що ж до перепису 2020 року, то уряд уже зірвав його, пояснюючи відсутністю коштів. Якщо навіть вирішать провести, то для цього потрібно змінити бюджет — тоді Держстат отримає додаткові гроші. Після того потрібно проводити тендерні процедури по закупівлях. Наприклад, якщо потрібно 100 тисяч переписувачів, то слід придбати стільки ж планшетів: установа, яка їх виготовить, має привезти їх і опробувати... Практично це вже в цьому році не відбудеться, може, в наступних роках.

Думаю, що це робиться з політичних потреб оцінки чисельності населення на окупованих територіях: стільки-то на непідконтрольному Донбасі, стільки-то в Криму — і нібито вже проведено всеукраїнський перепис. Коли Росія захопила Крим 2014 року, в жовтні вона провела там перепис. У Росії позиція, що Крим — це їхня територія, тому дані — відкриті. Чисельність була зіставна з чисельністю, яку на перше січня 2014 року давала Держслужба статистики — 2,3 мільйона громадян. Хоча туди Росія не включила своїх військовослужбовців, а їх, за різними оцінками, — до 50 тисяч солдатів строкової служби.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати