Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Почерк мародерів — ідентичний пограбуванню Нечаєвої могили»

На Дніпропетровщині невідомі розкопали стародавній курган
11 січня, 19:18

«Чорні археологи» розкопали великий курган біля села Новоселівка Новомосковського району. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці «Спілка археологів України. Дніпровський регіональний підрозділ». На вершині кургану виявлена лазівка, що веде до поховання. Поки невідомо, наскільки далеко просунулися викрадачі скарбів — це ще належить з’ясувати. Проте науковці-археологи зауважили, що почерк мародерів ідентичний з копачами Нечаєвої могили, яку пограбували два роки тому. Вони копають вузький колодязь від вершини кургану углиб, а потім риють горизонтальні ходи під землею. Тоді галас зчинили місцеві краєзнавці, що помітили замасковану штольню на вершині Нечаєвого кургану — одного з найвищих у степовій зоні Євразії скіфських курганів, який знаходиться в Нікопольському районі. 

«Цього разу мародери проникнули в товщу курганного насипу, заввишки 4,5 м поблизу с. Новоселівка в Новомосковському районі Дніпропетровської області. Проведений аналіз свідчить, що пограбування скарбів, похованих у цій могилі, продовжуються вже майже 10 років. Почерк грабіжників ідентичний пограбуванню Нечаєвої могили дворічної давності: вузький колодязь із вершини кургану з подальшим прокладанням ходів-нір під землею. Наскільки постраждали поховання кургану, доки невідомо», — йдеться в повідомленні археологів.

Дніпропетровська область посідає перше місце в Україні щодо кількості пам’яток археології. За різними оцінками, на території області налічується від 7 до 14 тисяч курганів і стародавніх городищ. Багато  з них, простоявши протягом тисячоліть, постраждали в наш час від незаконного розорювання та діяльності мародерів-копачів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати