Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Полювання на природу Криму

Окупаційна влада зменшує площі заповідників на півострові заради забудови
20 вересня, 11:41
ФОТО KARTA-KRYM.COM

Заповідник «Мис Мартьян» перестає існувати, площа Ялтинського гірсько-лісового заповідника зменшується на 36,5 гектара, а землі Кримського природного заповідника частково вилучаються, а частково отримують слабший режим охорони. Це коротко про суть постанови №1091 «Про створення природоохоронних територій федерального значення на території Республіки Крим», котру нещодавно підготував уряд Російської Федерації. Активісти міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» знайшли її текст інсайдерським шляхом, а згодом опублікували у соцмережах.

За цим документом у Криму створюються нові природоохоронні об’єкти федерального значення — Казантипський, Опукський, Ялтинський та Карадазький заповідники, заповідник «Лебедині острови», національний парк «Кримський» та державні заказники «Каркінітський» і «Мале філофорне поле». Їх «помітила» окупаційна влада у ході інвентаризації об’єктів природно-заповідного фонду на півострові. А от ще одинадцять заказників і пам’яток природи загальнодержавного значення не увійшли до цього переліку. Таким чином з-під охорони вилучається понад вісім тисяч гектарів цінних територій.

Екологи зазначають, що все це робиться задля забудови заповідників. Так, із території Ялтинського гірсько-лісового та Кримського заповідників вилучені землі для будівництва урядових дач. Ця площа еквівалентна всім приміським лісам Києва, пояснюють експерти. Інша мета — влаштовувати тут елітне полювання.

«Кримський природний заповідник у 2015 році був переданий до федеральної бюджетної установи «Комплекс Крим», що входить до складу управління справами президента РФ. Так відбулось перетворення заповідника на державне господарство для елітних полювань, задля створення якого 57 років тому заповідник ліквідували, що фактично є поверненням до радянських порядків, відновлення спеціальних сафарі», — додають в МБО «Екологія-Право-Людина».

На момент здачі матеріалу до друку Міністерство екології та природних ресурсів України не публікувало офіційних заяв з цього приводу. «Не знаю, чи відслідковують ці новини у Мінприроди, швидше за все, що ні. Інша справа, що Україна не може з цим нічого зробити. Як правило, ми просто розповідаємо, який поганий стан справ у Криму, а це наглядний цьому приклад, — коментує Олексій ВАСИЛЮК, еколог МБО «Екологія-Право-Людина». — Це все охоронялося сто років, а тепер перестало. За федеральним законодавством передбачено, що заповідники та національні парки підпорядковані російському Міністерству природи. «Аксьонови» планували дерибанити Ялтинський заповідник давно, прикривалися тим, що треба все це інвентаризувати, і ось так провели цю ревізію. Найбільше зараз могла б зробити свідома російська громада, яка підтримує Україну та є противником анексії Криму, — надаючи цій інформації розголосу. І було б добре, щоб з’явилась державна заява від України, що як тільки Крим повернеться, усе стане на свої місця».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати