Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Спроба перейти у правове поле

Житомирських правоохоронців перевірять на причетність до прикривання нелегального видобутку бурштину
23 червня, 11:58

Голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Машковський провів виїзну робочу нараду в Олевському районі за участю представників правоохоронних і контролюючих органів. Мета зустрічі — врегулювання ситуації з незаконного видобутку бурштину, вироблення чіткого плану роботи, адже ситуація в районі наближається до критичної. Олевський район є повністю дотаційним, не забезпечений на сьогодні коштами на заробітну плату на 16 мільйонів гривень, водночас  щодня обертаються мільйони гривень  з незаконного видобутку бурштину.

Начальник УМВС України у Житомирській області Валерій Рудик говорив про те, що копальні дедалі важче контролювати, оскільки їх охороняють озброєні люди. Були випадки обстрілів правоохоронців. «У них там стоять вартові, і при наближенні транспортних засобів вони одразу знімають помпи, шланги і виїжджають з місця пригоди», — розповідає Валерій Рудик.

З огляду на численні звинувачення громадян щодо бездіяльності працівників правоохоронних органів,  керівник області дав доручення перевірити причетність кожного працівника органів УМВС, СБУ та прокуратури до прикривання незаконного видобутку бурштину, а голові Держгеокадастру надати інформацію про усі виділені земельні ділянки на території Олевського району за період 2014—2015 р. Разом з тим голова ОДА зазначив, що звернеться до Кабінету Міністрів, Генеральної прокуратури, Ради національної безпеки та оборони, Служби безпеки України з клопотанням про вжиття заходів щодо зупинення незаконного видобутку бурштину в Житомирській області.

На нараду прийшли і місцеві жителі — копачі бурштину. Вони категорично і рішуче висловлювалися проти легалізації видобутку «сонячного каменю», мовляв, нині мають хоч якийсь заробіток, і не вірять в те, що буде така можливість після втручання влади.

Коли ж губернатор і чиновники поїхали на копальню біля с. Шебедиха, там  вже була відведена важка техніка, яку застосовують для видобутку, певно, інформацію про приїзд керівників нелегальні видобувачі мали заздалегідь. Однак частина місцевих жителів, які беруть участь в цьому незаконному промислі, тут перебували. Вони говорили, місцеве населення побоюється, що після узаконення процесу не матиме змоги працювати тут. Чиновники пояснювали людям, що нині бюджет не має жодних надходжень від видобутку бурштину. А ці кошти мали б іти на розвиток району,  в тому числі на відновлення інфраструктури, соціальні виплати, а головне — на рекультивацію земель, де проводять видобуток. Землі після розкопок у жахливому стані, частина Олевщини фактично є зоною екологічного лиха.

«Ми боротимемося передусім з незаконною скупкою бурштину, нелегальним обігом зброї та готівки, а також з незаконним промисловим видобутком «сонячного каменю», — сказав Машковський. В області буде створено міжвідомчі робочі групи з протидії незаконного видобування бурштину на територіях північних районів Житомирщини.  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати