Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Тут — рецепти подальшого розвитку України...»

Сьогодні «Бронебійну публіцистику» представлятимуть волинські гімназисти
24 квітня, 10:52

24 квітня у невеликому, але з цікавою історією містечку Локачі на базі місцевої загальноосвітньої школи-гімназії відбудеться обласний семінар учителів правознавства. І «родзинкою» заходу стане науково-практична конференція за матеріалами серії «Бронебійна публіцистика» з «Бібліотеки «Дня».

Власне, одна науково-практична конференція за «Бронебійною публіцистикою» у Локачинській гімназії вже відбулася. Її задумали провести відразу, коли отримали цю серію в подарунок для шкільної бібліотеки від головного редактора газети «День», випускниці цієї ж школи Лариси Івшиної (Жаловаги). Її у Локачах називають «нашою Ларисою» і «славною землячкою», тому навіть з цієї причини звернули на подарунок особливу увагу. Адже у школі й досі живуть перекази, як вона навчалася та яким лідером була. Директор гімназії Оксана Сахарчук розповідає, що старшокласники, власне, дуже люблять публіцистику. І якщо є вибір у формі написання твору, то між художнім і публіцистичним стилем більшість вибере останній. Книжки із серії «Бронебійна публіцистика» у школі опрацювали серйозно, бо, за словами директора, тут готують насамперед майбутню українську еліту, котрій такі твори знати обов’язково.

Обговорення серії та опрацювання її з олівцем у руках вилилося у науково-практичну конференцію, котру проводили не вчителі для учнів, а саме учні для вчителів та своїх ровесників. Деякі праці із серії локачинським гімназистам уже були відомі з уроків історії, літератури, зокрема Стус та Костомаров. На конференції ж провели мультимедійну презентацію серії, розпочавши її з розповіді про Ларису Івшину, котра й є автором ідеї цієї серії. Виступи учнів стосувалися й історії написання творів, і постатей їх авторів. І коли отримали звістку з області, що у Локачах пройде семінар учителів правознавства з усієї Волині, вирішили здивувати їх обговоренням «Бронебійної публіцистики». Підготовлена навіть мапа України із зазначенням міст та університетів, де вже відбулася презентація цієї серії з «Бібліотеки «Дня». Матеріали попередньої конференції доповненні інформацією про газету «День» та її суспільні ініціативи. Також зібрали відгуки відомих людей про серію «Бронебійна публіцистика» і газету «День».

— Важливо саме зараз, на нинішньому етапі державотворення, отримати і обговорити таку серію як «Бронебійна публіцистика», — розповідає директор школи-гімназії Оксана Сахарчук. — Дуже часто ми, українці, маємо набити гулі на лобі, щоб отримати відповіді на питання. А тут дано рецепти подальшого розвитку України, бо твори актуальні і нині. І що головне, якби це були окремі статті, які б читав по одній, вони могли б і не справити такого потужного враження, як справляють у серії «Бронебійна публіцистика». Твори і автори підібрано напрочуд вдало.

Про те, як проходила учнівська конференція за матеріалами «Бронебійної публіцистики» і який резонанс вона мала у волинських вчителів, — у наступних номерах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати