Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У гості — через 100 років

На Вінниччину із Нідерландів приїдуть праправнучки баронеси Надії фон Мекк, щоб узяти участь у фестивалі на її честь
16 квітня, 20:10
АНАТОЛІЙ ЛЕВИЦЬКИЙ ПІД ЧАС ПРЕДСТАВЛЕННЯ ПРОГРАМИ ЦЬОГОРІЧНОГО ФЕСТИВАЛЮ ІМЕНІ ПЕТРА ЧАЙКОВСЬКОГО І НАДІЇ ФОН МЕКК / ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Із 12 до 17 травня в області проходитиме традиційний XVII Міжнародний фестиваль імені Петра Чайковського і Надії фон Мекк, який збере артистів камерної музики з України, Литви, Польщі, Аргентини та Нідерландів. Вперше серед учасників виступатиме новий філармонійний колектив — Подільський камерний хор «Леонтович-капела». А знаковою подією класичного фестивалю стане те, що колишню сімейну садибу фон Мекк відвідають прямі нащадки баронеси — праправнучка Елізабет Радсен-Тіленіус Краутхофф і прапраправнучка Надія Віллемс, яку назвали на її честь. Про це повідомив генеральний директор Вінницької обласної філармонії імені Леонтовича Анатолій ЛЕВИЦЬКИЙ. Він додав, що наразі вони мешкають у Нідерландах, але радо прийняли запрошення і завітають на фестиваль разом з тамтешніми артистами.

«Цьогорічний фестиваль розширює географію і руйнує жанрові рамки. Традиційні вечори симфонічної та камерної музики поєднуватимуться у фестивальній програмі з сучасними музичними напрямками та свіжими тенденціями. І ми щасливі з того, що на цю прекрасну подію завітають прямі нащадки баронеси Надії фон Мекк, котра все своє життя підтримувала розвиток камерної музики і композиторів, що її створювали, — розповідає Анатолій Левицький. — Вони будуть не просто поважними гостями, а й учасниками дійства. Адже доповненням до музичної часини проекту «Надія та Пікові дами Чайковського» стане презентація колекції фотопортретів фотохудожниці Надії Віллемс. Одночасно перед слухачами проходитиме все життя Чайковського, читатимуть уривки з його листів і щоденників, звучатимуть улюблені романси, арії з опер та інструментальна музика.

До речі, Надія Віллемс, попри те що вона народилася і виросла в Нідерландах, дуже добре знає українську історію своєї прапрапрабабусі. Її багаторічна цікавість до історії своєї родини, яка мешкала в нашому Браїлові, вилилася у створення стилізованих жіночих портретів. Наприклад, пані в бальній сукні, з-під якої виглядають круті джинси... Ці портрети Надія привезе до Вінниці і там їх представить. І це стане сучасним доповненням нашого камерного фестивалю».

Організатори переконані, що цьогорічний фестиваль стане справді вибуховим коктейлем жанрів, почуттів та вражень, які очікують на гостей дійства. Він розпочнеться у Браїлові, потім продовжиться в обласному центрі, а опісля — в 14-ти районах Вінниччини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати