Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Харкові аварійне відключення електрики перетворюються на «віяльні»

02 грудня, 00:00

На 100 мегават-годин збільшено щодобове споживання електроенергії для Харківської області. Проте, становище це не рятує, тому що до норми регіону все одно не вистачає близько 300 мегават-годин, приблизно п'ятої частини добового споживання. Тому в області продовжується відключення побутових споживачів, а також підприємств, що не внесенi до списків найважливіших і життєзабезпечуючих. Керівництво підприємства «Харківенергозбут» запевнило городян, що аварійних відключень кварталів будинків відтепер поменшає (хоча повністю виключити їх не можна). Зате квартали відключатимуть за графіком, за схемою «віяла». Графіки незабаром буде опубліковано в місцевій пресі.

Аварійні відключення, котрі здійснює автоматика під час падіння частоти струму, відрізняється від віяльних тим, що вони завжди несподівані. Щоправда, в будинку кореспондента «Дня» Михайла БIДЕНКА вони чомусь траплялися в один і той самий час декілька днів поспіль, за винятком вівторка, коли відбувалася інаугурація Президента України. Гасне світло, псуються комп'ютери, люди застряють у ліфтах. Міські власті поки що борються тільки з останнім проявом. Відтепер у кожному ЖЕУ збільшено кількість «ліфторятувальників» — механіків, які покликані визволяти людей з ліфтів, що зупинилися. Становище посилюється тим, що наприкінці минулого тижня відбулося роз'єднання енергосистем України й Росії. В спадщину від СРСР Харківщина отримала російське електроживлення, що протягом довгого часу було чималим благом: частота в сусідській мережі стабільніша. Однак борги України змусили сусідів порвати «електричні» зв'язки. Тепер виходом із становища залишається поки що тільки «віяльний графік».

ДО РЕЧІ

За станом на 22 листопада в Україні повністю відключено від енергопостачання 15,697 тис. підприємств, або 33,1% від загальної кількості підприємств-боржників за спожиту електроенергію (47,360 тис. підприємств), повідомляє Інтерфакс-Україна. Борг відключених від енергопостачання боржників становить 432,2 млн. грн., або 7,4% від суми загальної заборгованості за електроенергію (5863,3 млн. грн.). Найбільша кількість підприємств-боржників у Дніпропетровській — 3,665 тис. (з них відключено 42,0%), Львівській — 3,110 тис. (21,5%), Київській — 2,929 тис. (16,5%), Донецькій — 2,921 тис. (34,1%) та Черкаській областях — 2,623 тис. (29,8%). Менш за все боржників у Севастополі — 245 підприємств (відключено 23,3%) та в Івано-Франківській області — 291 (61,2%).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати