Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У п’яти населених пунктах

на Вінниччині встановлять сім меморіальних плит на місцях масового знищення євреїв
05 вересня, 11:34
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

По дві пам’ятні дошки встановлять у селі Вахнівка Липовецького району та селі Плисків Погребищенського району. По одній — у селі Самгородок Козятинського району, селі Чуків Немирівського району і в місті Липовець. Усі меморіальні плити будуть схожі між собою і міститимуть однаковий опис історичної події. Встановлення пам’ятних знаків, як каже завідувач сектору охорони культурної спадщини управління культури і мистецтв Вінницької ОДА Михайло ПОТУПЧИК, відбувається за програмою реалізації на Вінниччині міжнародного проекту «Захистимо пам’ять», що став можливий за підтримки фонду «Меморіал убитим євреям Європи».

«Проект реалізується за грантові кошти з ініціативи представників фонду «Меморіал убитим євреям Європи», які багато років займаються пошуком невідомих могил жертв Голокосту і масових розстрілів євреїв у роки Другої світової війни. Вони проводять дослідження і на місцях, і в архівних установах, щоб відновити історичну справедливість — ушанувати пам’ять безневинно убієнних, — каже Михайло Потупчик. — Минулого тижня під час засідання обласної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників Антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій ми обговорили і погодили написи на меморіальних плитах. Запропонували координаторам проекту, щоб вони були ідентичними й відповідали термінології чинного українського законодавства. Відтак на плитах має бути написано, що під час Другої світової війни на цьому місці відбулося масове знищення євреїв нацистськими окупантами та їхніми спільниками».

Наразі триває погодження проектів та упорядкування місць масового знищення євреїв у різних районах області. Вставлення меморіальних плит відбудеться до кінця поточного року.

Для реалізації міжнародного проекту «Захистимо пам’ять» на Вінниччині використовувалися матеріали обласного Державного архіву та управління Служби безпеки України у Вінницькій області. Безпосередню участь в опрацюванні матеріалів узяв Український фонд вивчення історії Голокосту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати