Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Тисі не залишиться нічого живого

30 березня, 00:00

Нагадаємо, 27 березня стався четвертий випадок забруднення Тиси. І знову внаслідок прориву дамби водосховища на гірничовидобувній шахті «Бая- Борес» (Румунія), яка видобуває золото та поліметали. В цей день, як повідомив кореспондентові «Дня» головний лікар облсанепідстанції Володимир Маркович, Тиса «набула» інтенсивного чорного забарвлення й знову постало питання про користування водозаборами і колодязями в прилеглих місцевостях. У зв’язку з новою надзвичайною ситуацією, сказав перший заступник начальника Державного управління екологічної безпеки в Закарпатській області Анатолій Поляновський, вживаються термінові заходи для з’ясування причин, рівня небезпечності нового забруднення та ліквідації наслідків аварії.

Забруднення на цей раз, зазначив провідний фахівець Держуправління екобезпеки в Закарпатті Юрій Шип, не має в «активі» ціанідів, наразі це — залізо, мідь і свинець. За недавніми переданими в обласне Управління екобезпеки даними Центру аварійного оповіщення Румунії, це трапилося тому, що довжина нового прориву значна — 5 м, як і глибина — 2 м. Через це протягом 5 годин у річку Васер, а потім і в Тису, потрапило 500 кубометрів забруднених вод. Прорив стався, мотивують румуни, внаслідок різкого танення снігу та великої кількості опадів.

На 28 березня, за візуальними спостереженнями рахівської та рустської районних Держінспекцій екобезпеки, на проміжку від селища Ділове Рахівського району до райцентру Хуст відмічене зменшення інтенсивності забарвлення води в чорний колір. Загибелі риби не спостерігається. Припускають — тому, що її вже майже нема. За повідомленням агенції Інтерфакс-Україна, за даними лабораторних досліджень обласної санепідстанції та управління екобезпеки, в районі міста Тячів концентрація свинцю досягає 0,12 міліграмів на літр (гранична концентрація 0,03 мг/л). В районі міста Виноградів концентрація свинцю складає 0,058 мг/л.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати