Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Володя тримається»

Архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент розповів «Дню» про стан незаконно засудженого активіста, який продовжує голодування
05 квітня, 11:47

2 квітня Роздольненський районний суд анексованого Росією Криму задовольнив клопотання захисту у справі українського активіста Володимира Балуха щодо допуску як громадського захисника Балуха керуючого Кримською єпархією УПЦ КП архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента. Суд визнав достатніми надані докази щодо рівня освіти Климента і можливості надання ним юридичної допомоги на рівні з адвокатами.

«Допуск мене до захисту Володимира Балуха — це надзвичайна подія для російського судочинства, яке нині здійснюється в окупованому Криму. Як зазначила адвокат Володимира Ольга Дінзе, в її практиці подібного не було, — коментує «Дню» архієпископ Климент. — Для нас це дуже важливо. Тепер ми маємо постійний зв’язок з Володимиром, де б він не знаходився. І жоден начальник СІЗО не має права мені перешкоджати при зустрічі з ним. Наразі важко сказати, як розвиватимуться події, але ми з адвокатами будемо планувати тактику захисту, аби використати всі важелі для звільнення Володимира».

Як відомо, 19 березня Володимир Балух оголосив про голодування, протестуючи проти винесеного йому вироку. Востаннє архієпископ бачив його 2 квітня. Наразі Балух перебуває в Сімферополі. Його стан Климент оцінює як поганий.

«Коли я побачив Балуха, дуже занепокоївся. У нього чорно-синє обличчя, — говорить Климент. — Знаєте, таке обличчя доводиться бачити на похоронах у небіжчиків. Це небезпечно. Я звертаюся до Президента України, до Міністерства закордонних справ, до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини: зробіть все можливе, аби врятувати Володимира. Коли я з ним спілкувався, то сказав, щоб він поберіг себе. Нам не потрібні мертві герої, нам потрібні живі люди. Мета його голодування досягнута, до беззаконня, яке ми бачимо у його справі, привернута широка увага по всьому світу. Але зараз треба думати про здоров’я. І всім нам треба постійно говорити про це. Але щоб Україна і світ знали, я скажу: Володя тримається. Під час попереднього судового засідання Володимир дістав із кишені зображення українського козака і хустинку з вишитим гербом України».

Нагадаємо, працівники ФСБ РФ затримали українського громадського діяча, фермера Володимира Балуха 8 грудня 2016 року за те, що в його будинку нібито знайшли набої і тротилові шашки. Проти Балуха порушили кримінальну справу за ч. 1 ст. 222 КК РФ «Незаконне зберігання і носіння вогнепальної зброї та боєприпасів». 4 серпня 2017 року Роздольненський районний суд анексованого Криму засудив Володимира Балуха до 3 років і 7 місяців колонії загального режиму.

14 березня Верховний суд Криму змінив вирок українському активісту Володимиру Балуху. Суд вилучив зі звинувачення пункт про придбання боєприпасів, активіста засудили до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Захисники Балуха стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію: відмову від російського громадянства та через прапор України, який Балух розмістив на своєму будинку.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати