Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Враження кольорового свята»

Пам’ять живописця В’ячеслава Приходька вшанували на Закарпатті
20 січня, 19:16
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Художником міста і творцем живописного міста часто називали мистецтвознавці відомого митця В’ячеслава Приходька, який 13 січня 2020 року відзначив би своє 80-річчя.

Творчість художника залишила помітний слід не тільки в закарпатському малярстві, а й на теренах України і за кордоном. Він володів притаманною лише йому манерою поєднання кольорів, яка вражала новим баченням. Роботи В. Приходька прості й водночас незбагненно нові. У них поєднані реальність та абстракція, і чи не всі його полотна справляють «враження кольорового свята».

Уродженець Черкащини, всією душею полюбив закарпатський Ужгород, куди ще в дитинстві переїхав жити разом з батьками. Тут він формувався як художник, особливо завдячуючи за це своєму улюбленому учителю Федору Манайлу.

Творчість В. Приходька часто виражена в сюжетному живописі, представленому композиціями, які відображають особливий світ у формі та кольорі, живий і реальний за емоційністю, настроєм і змістом. Образи в його творах багатозначні й відображають уявлення художника про гармонію світотворення. Серія живописних полотен під умовною назвою «Гармонія» увічнює образ закарпатської жінки — Мадонни і берегині, трудівниці та вірної подруги, ніжної коханої та люблячої матері.

Виставка творів В’ячеслава Приходька, приурочена пам’яті ювіляра, зібрала чимало поціновувачів його творчості в Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая. 70 робіт, представлених у виставкових залах, надані родиною майстра. Організатор виставки, дружина художника Олена Приходько, розповідає, що вирішили представити роботи останніх років. Серед них особливою та символічною для неї є картина «При надії», на якій зображена жінка, мати — Мадонна. Ця картина надзвичайно дорога для родини, адже це остання робота його життя...

Мистецтвознавець Михайло Сирохман каже, що «В’ячеслав Приходько чи не єдиний свого часу інтригував площинністю, кольорами. Це був модерн, кубізм, і це була його інтерпретація Закарпаття».

Побачити роботи останніх років життя В’ячеслава Приходька можна до кінця січня у виставкових залах обласного художнього музею ім. Й. Бокшая.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати