Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як реагувати на агресію в Азові

Україна протистоятиме діям Росії з блокування суден у Керченській протоці та на шляху до портів Бердянська і Маріуполя
17 липня, 18:46

Ввечері 16 липня Президент Петро Порошенко в ефірі телепрограми «Свобода слова» заявив, що Україна посилюватиме оборонні дії в Азовському морі для захисту Маріуполя від агресивних дій РФ. «Сьогодні стоїть питання, що ми будемо укріплювати захист з моря. Ми не будемо миритися з незаконним захопленням українських і іноземних кораблів, які рухаються в напрямку українських портів, зокрема Маріуполя, для того, щоб зупинити гірничо-металургійний комплекс, який працює на Донбасі», — заявив Порошенко, відповідаючи на питання щодо ситуації в Керченській протоці і Азовському морі, де росіяни збільшили затримки і безпідставні багатогодинні огляди суден.

Порошенко також зазначив, що надав необхідні накази міністру оборони, начальнику Генерального штабу, командувачу ВМС, щоб були вжиті достатні заходи для припинення порушення закону і зупинки російських провокацій.

Цього ж дня в Міністерстві інфраструктури відбулася міжвідомча нарада щодо ситуації в Азовському морі. Тема — «Обговорення питань, пов’язаних із діями Російської Федерації щодо огляду, затримок та арешту суден в Азовському морі та вироблення єдиної позиції щодо подальших дій України у відповідь на незаконні дії Російської Федерації».

Головний редактор видання BlackSeaNews та керівник проекту «Майдан закордонних справ» Андрій КЛИМЕНКО, який побував на нараді в Мінінфраструктури, розповів «Дню» про характер цієї зустрічі та можливі дії України у відповідь на російський тиск в Азовському морі.

«Не можу переказувати зміст. І не тільки тому, що так домовились, а тому, що не треба попереджувати ворога про прийняті рішення. Рішення були. І будуть реалізовані, — зазначає Андрій Клименко. — Важливо відзначити, що ця нарада відбувалася ще до виступу Президента на цю тему. Це важливо передусім для державних службовців, які почули думку Президента і мають виробити спільну позицію. Але і сама нарада тривала в доволі жорсткій тональності, що незвично для більшості таких заходів. Майже всі присутні, особливо ті, хто пов’язаний з морем, були налаштовані рішуче. Я сподіваюсь, будуть знайдені адекватні відповіді на дії Росії».

Андрій Клименко також опублікував 12 пунктів, які моніторингова група «Майдану Закордонних Справ» та «Інституту Чорноморських Стратегічних Досліджень» пропонує як реакцію України на затримки суден в Азовському морі. За словами Андрія Клименка, багато з цих пропозицій були прийняті державними органами для опрацювання.

Це, зокрема, звернення до всіх міжнародних інстанцій щодо актів агресії Росії в Азовському морі, скликання засідання Ради безпеки ООН з цього питання, денонсація договору із Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, оголошення в Азові територіальних вод України (12-мильної зони) і захист цієї території силами ЗСУ та ДПСУ. Також пропонується пропрацювати з країнами-партнерами можливість запровадження санкцій до всіх портів РФ в Азовському і Чорному морі через їх участь у постачанні товарів та військ до окупованого Криму, а також у схемах обходу міжнародних санкцій щодо Криму. На випадок кризової ситуації в Азовському морі експерти пропонують підготувати план щодо мінімізації негативних наслідків, які Україна може отримати внаслідок дестабілізації роботи портів у Азовському морі. Також пропонується розробити превентивні заходи щодо можливих провокацій РФ у Чорному морі в районі бурових установок на Одеському та Голіцинському родовищах тощо.

Нагадаємо, протягом двох місяців триває активна фаза російської операції з ускладнення судноплавства в Азовському морі у напрямку українських портів у Маріуполі і Бердянську. Вона включає безпідставні довготривалі огляди суден (не тільки українських) у кількох точках: перед Керченською протокою в обох напрямках, у самій протоці та у відкритому морі поблизу українських портів. За даними моніторингової групи «Майдану закордонних справ», з 17 травня 2018 року, у різних точках Азовського моря росіяни затримали понад 140 суден. Час затримання різний: від 20 до 80 годин.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати