Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як російська мова посварила націонал-демократів Дніпропетровська

31 травня, 00:00

Недавно у Дніпропетровську пройшли збори представників 23 партій і громадських організацій, які, наслідуючи приклад Харкова, Донецька, Луганська та Миколаєва, зажадали від місцевої влади надання російській мові офіційного статусу на терені області. Учасники зборів не могли навіть припустити, який резонанс викличе ця подія в лавах їхніх опонентів.

Через три дні лідер обласної організації "Державна самостійність України" Андрій Якименко, котрий працює юристом у Дніпропетровській облдержадміністрації, скликав у відповідь прес-конференцію на захист 10-ї статті Конституції, де оприлюднив "інструкцію для патріотів" під назвою "Як звільнити з роботи за незнання української мови".

"Справжнім патріотичним учинком будь-якого українця, - зазначено в інструкції, - буде позбутися російськомовного чи іншомовного працівника й забезпечити роботою того, хто знає, володіє й повсюдно вживає українську мову". Показ прес-конференції лідера ДСУ на всіх каналах дніпропетровського телебачення викликав бурю. Утім, безпосередній начальник юриста Якименка, заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Удод заявив, що "політичні погляди підлеглих - їхня особиста справа".

Із цим не погодилося товариство "Просвіта" і Народний рух. Вони оцінили діяльність місцевої організації ДСУ та її лідера як "провокаційну" й таку, "яка призводить до міжнаціональної ворожнечі". На прес-конференції керівники Руху не поскупилися на такі визначення, як "політичний клоун" і "дрібна копія Жириновського". У заяві для преси вони визнали, що такі спроби "сприяти впровадженню положень Конституції про державну мову" спроможні "прищепити стійкий імунітет проти української державності".

Ураховуючи "негативні наслідки" діяльності ДСУ на Дніпропетровщині, Рух вирішив звернутись у правочинні органи з проханням зняти цю організацію з реєстрації. Лідер ДСУ Андрій Якименко в розмові з кореспондентом "Дня" заявив, що заподіяні йому на прес-конференції Руху образи без наслідків не залишаться, з'ясовувати стосунки він збирається в суді.

А тим часом прихильники надання російській мові офіційного статусу готують у Дніпропетровську всеукраїнську конференцію "Росіяни - корінне населення України".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати