Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зберегти святині

У Києві відбувся міжнародний семінар за темою «Жива релігійна спадщина всесвітнього значення: спільне управління та стале використання»
02 листопада, 11:49
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Представники з 16 країн світу прибули до України на мережеву зустріч для обговорення механізмів управління релігійною спадщиною. Захід відбувся за підтримки Центру всесвітньої спадщини в рамках Ініціативи ЮНЕСКО та Міністерства культури України.

Ця ініціатива була започаткована ще 2010 року, і Україна була однією з перших, хто прийняв такий запит від ЮНЕСКО. Сьогодні семінар має на меті об’єднати досвід різних країн щодо адміністрування та охорони пам’яток релігійного значення та створити нові тематичні документи.

«Ми засвідчуємо готовність до конструктивної роботи щодо вироблення тих документів, які справді дадуть нам орієнтири до механізмів виконання Конвенції щодо збереження культурної спадщини. Для нас важливо мати чітким кінцевим результатом рекомендації, які нададуть нам розуміння щодо спільного управління спадщиною, враховуючи певні національні особливості, з якими стикається кожна країна на певному етапі», — виступив із вступним словом міністр культури України Євген Нищук.

Згідно з підрахунками ЮНЕСКО, зараз у світі є близько 400 християнських пам’яток. За словами Крістофера Янга, постійного експерта із всесвітньої спадщини, ми повинні розуміти, що всі ці об’єкти мають всесвітнє значення, і ми повинні вберегти їх для майбутніх поколінь. Серед проблем у цій сфері він відзначив великий туристичний тиск на пам’ятки, проблеми з фінансовими ресурсами, несприятливі кліматичні умови та відстороненість громад від управлінської діяльності.

Усі ці виклики постають і перед українськими релігійними пам’ятками, але завдяки постійному діалогу їх можна вирішувати. Про це говорить генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська : «Ми теж стикаємося з цими проблемами. У нас це ще питання внутрішніх інтер’єрів собору, використання свічок, кількості богослужінь і кількості прихожан, які не передбачені певними умовами та угодами. Проблеми виникають постійно, але ми намагаємося їх вирішувати через пошук консенсусу. Всі питання вирішуються тільки в діалозі між нами, управлінцями, представниками громади та релігійної організації. Окрім цього, є певні речі, які потрібно уточнити на законодавчому рівні. Це питання передачі церков для проведення богослужінь. Наразі існує два шляхи: або в оренду, або у повне використання. Тут є певні колізії, але ми знайшли узгоджувальний консенсус, та він не чітко підтверджений законами чи постановами. Я дякую релігійним громадам, які на такі речі погоджуються, адже головним завданням є зберегти нашу спадщину».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати