Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Житомирські освітяни готуються до страйку

20 січня, 00:00

За наявності серйозних проблем у фінансуванні освітянської галузі (хоча останнім часом їх гострота і знизилася), заяви деяких урядовців щодо спільних планів підвищення у 2001 році заробітної плати вчителям, іншим працівникам шкіл, ліцеїв, гімназій, вихователям дитсадків сприймаються в регіонах із значним скептицизмом. Зокрема, підкреслювалось на нараді, проведеній в середу головою Житомирської обласної ради Архипом Войтенком і головою облдержадміністрації Володимиром Лушкіним з керівниками місцевих установ і служб, які мають відношення до навчання і виховання дітей, а також лідерами галузевої профспілки. Було підкреслено, що 150-ти мільйонів гривень, які мають бути виділені поточного року освітянам обласним бюджетом, не вистачить навіть на забезпечення нагальних потреб.

Так, гроші на більш-менш прийнятне харчування 3300 дітей в 17-ти «звичайних» і спеціальних інтернатах, їхній одяг, будівництво і ремонт шкіл доведеться, скоріш всього, вишукувати за рахунок зменшення нормативного показника виділення бюджетних коштів на 1 учня, встановленого Кабміном на рівні 508 гривень 25 копійок на рік.

Водночас, за попередніми розрахунками, області на планове підвищення заробітної плати в галузі (середній рівень ледь сягає 126 гривень) потрібно, як мінімум, 36 мільйонів гривень. Плюс в судах знаходяться більше тисячі позовів учителів щодо виплати їм обумовлених статтею 57 Закону про загальну середню освіту, але «заморожених» за кілька попередніх років надбавок за стаж роботи і допомоги на оздоровлення.

На пропозицію В.Лушкіна, було вирішено направити до Кабміну листа з клопотанням вирішити невідкладні організаційні питання і виділити необхідні кошти на забезпечення всіх належних виплат освітянам області в 2001 році. В свою чергу, голова Житомирської міської профспілки працівників освіти і науки Тамара Чугаєвська заявила «Дню», що в разі, коли уряд і центральний комітет їхнього профоб’єднання не дійдуть згоди стосовно обумовлених законодавством і генеральною угодою виплат освітянам, вчителі обласного центру будуть готові приєднатися до всеукраїнського страйку працівників галузі на захист своїх вимог, який, за попередніми планами, може розпочатися в перших числах лютого.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати