Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бензинова змова

Антимонопольний комітет почав розслідування проти донецьких торговців нафтопродуктами
27 жовтня, 00:00

Як повідомила заступник голови ДОТВ АМК Олександра Грицай, регіональні органи АМК вже кілька років відстежують динаміку цін на паливно-мастильні матеріали, реалізовувані великими операторами місцевого ринку нафтопродуктів. Ця сфера бізнесу вельми динамічна: лише за цей рік кількість спеціалізованих фірм у Донецьку збільшилася з 21 до 30, а будівництво нових АЗС планують продовжувати принаймні до кінця 1999 р. Отже діаграми коливань цін, які скрупульозно будують у регіональному відділенні АМК, цілком відповідають класичній моделі ринкової конкуренції: коли хтось із торговців, приміром, злегка знижував цінову «планку», то через певний час таку можливість знаходили й інші підприємства. Це загалом було лише на користь рядовому автомобілісту.

Аномалії почалися, за словами О.Грицай, 5 вересня, коли 6 найбільших фірм, котрі володіють левовою часткою місцевого ринку ПММ, синхронно встановили однакові (й однаково високі) ціни на реалізовувану вроздріб продукцію: 1,30 грн. за літр бензину марки А-95, 0,95 грн. за літр А-76. Така ситуація тривала до 16 вересня, коли розпорядженням облдержадміністрації було запроваджено держрегулювання цін на пальне шляхом установлення максимально допустимих надбавок.

Якщо розслідування, розпочате ДОТВ АМК, з’ясує, що змова справді мала місце, то винним операторам донецького ринку ПММ це загрожує, згідно зі ст. 5 Закону «Про обмеження монополізму», штрафом у розмірі 5% від річної виручки (за приблизними оцінками, загальна сума може вилитися в декілька десятків мільйонів гривень). Крім того, в держбюджет перераховується й увесь незаконно отриманий прибуток.

Проте, як співається, «зачекай боятися — може, пощастить». За інструкцією на таке розслідування органам АМК відводиться цілих три місяці. Сама методика «розшуку» грунтується на вельми суб’єктивних оцінках економічної доцільності тих чи інших змін у тарифах кожного з підозрюваних у змові. Це, ясна річ, надає останнім необмежені можливості для оскарження обвинувачення (якщо його буде винесено) «за інстанцією» Антимонопольного комітету, а також нескінченних арбітражних тяжб тощо. А тим часом «потяг цін» у країні піде далеко вперед.

№205 27.10.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати