Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Дивна постанова»

Експерти оцінили рішення уряду про новий енергетичний статус Донбасу
13 травня, 11:02
ФОТО REUTERS

Уряд України вирішив упорядкувати відносини у сфері електроенергетики в зоні АТО. Відповідне рішення викладене в постанові Кабміну від 7 травня. У ній зазначено, що Луганське енергетичне об’єднання (ЛЕО) та компанія «ДТЕК Донецькобленерго» в неконтрольованій зоні АТО купуватимуть електроенергію безпосередньо у місцевих виробників і постачатимуть місцевим споживачам без участі ДП «Енергоринок». Проте купівля-продаж електроенергії між основною територією України та неконтрольованою зоною АТО заборонена. Дозволена лише оплата перетікань. Заборонено також імпорт електроенергії до України через неконтрольовану зону АТО. Диспетчеризацію виділеної зони енергосистеми здійснюватиме відособлений підрозділ «Укренерго» — Донбасівська електроенергетична система, отримуючи оплату за свої послуги від ЛЕО і «ДТЕК Донецькобленерго».

Постанова набирає чинності з 7 травня й діє до повного відновлення конституційного устрою України на неконтрольованій території. У ній визначено, що суб’єкти електроенергетики, які одночасно здійснюють господарську діяльність на контрольованій і неконтрольованій центральною владою територіях, зобов’язані вести окремий бухгалтерський облік такої діяльності. Ціна перетікань у суворо певних точках обліку формуватиметься згідно з середньовиваженою ціною теплоелектростанцій, що належать генеруючим компаніям, за два місяці до продажу. Порядок, механізм і принципи відносин при виробництві, постачанні й куплі/продажу електроенергії, а також порядок формування тарифів і розрахунків мають визначатися багатобічним договором.

Які міркування лягли в основу цього рішення? Цілком очевидно, що уряд аж ніяк не зацікавлений у тому, щоб втрачати промислові об’єкти, які ще діють, на непідконтрольній території Донбасу. А без електроенергії вони, безумовно, будуть зупинені й почнуть руйнуватися. Невипадково того ж дня, коли була оприлюднена згадана постанова уряду, Президент України Петро Порошенко заявив про істотний вплив конфлікту на Донбасі на економіку цього регіону й України в цілому.

«За минулий рік промисловість у Луганській області скоротилася на 31%, а в Донецькій — на 42%», — сказав він на урочистому засіданні Верховної Ради, присвяченому 70-й річниці перемоги над нацизмом у Європі. За словами Президента, відбувається «ефект доміно», коли падіння промисловості охоплює й інші регіони країни.

«А от доходи впали, оскільки частина економіки знищена фізично, десятки великих заводів не працюють, стоять, десятки заводів на окупованій території розмонтовані й вивезені до РФ, десятки заводів фізично знищені й зруйновані, ще сотні завантажені на 30—40%», — зазначив Порошенко. За його словами, у світовій історії немає прецеденту, коли б у країні, що страждає від агресії та на території якої йде війна, відбувалося економічне зростання. Президент не згадав про електроенергетику, але зрозуміло, що без першочергового відновлення цієї галузі ні про яке зростання в промисловості не може бути й мови.

«Ця постанова місцями дуже дивно звучить, — сказав у своєму коментарі «Дню» екс-міністр енергетики України Сергій ЄРМІЛОВ. — Купівля-продаж і оплата перетікань — це з погляду господарської операції одне й те саме. Кабмін, мабуть, хоче в першу чергу поліпшити фінансовий баланс енергосистеми в цілому, тому що електроенергія, що надійшла на неконтрольовану територію, не оплачувалася. Тому в уряді хочуть, щоб вони там самі її виробляли й самі споживали, а купівля-продаж між частинами Донбасу не проводилася. Але перетікання, обмін будуть завжди. І те, що купівля-продаж заборонена, а оплата перетікань заборонена — це суперечливе рішення. Так, виходить, не можна укладати договори на купівлю продаж, але у нас договори за Цивільним кодексом можуть мати ще й усну форму (сміється). Отже, все це безглуздо. У будь-якому разі має бути акт, тому що для оплати треба мати дані про те, що перетікання відбулося, зафіксоване приладами обліку. Уряд закономірно добивається, щоб на непідконтрольну територію не постачалася електроенергія без оплати. А перетікання має бути сплачене. Але кому сплачувати? У цій частині постанова незрозуміла».

«Друге сумнівне положення постанови, — продовжує Єрмілов, — заборонений імпорт електроенергії з Росії через територію Донецькою й Луганської областей. І це зрозуміло: у Росії електроенергія дешевша, й вони могли б нам її продавати з хорошим прибутком. Але як фіксуватимуть, що це електроенергія, вироблена, наприклад, на Зуєвській ТЕС, а не російська? Мені здається, що це якась безглузда постанова».

«І третє, — додає екс-міністр, — сепаратисти або люди, які зараз там керують електроенергетикою, можуть вчинити по-всякому, наприклад, візьмуть і зупинять усі електростанції на підконтрольній їм території. І тоді все споживання буде перетіканням з України, яке треба оплачувати. Чи робитимуть вони це, якщо й досі нічого не оплачували? Тому у мене до цієї постанови багато запитань. Якщо будуть роз’яснення з боку Міненерговугілля та Національної комісії з регулювання, то їх було б дуже цікаво почитати. Я думаю, що вже перший місяць життя з цим документом поставить йому діагноз».

«І останнє, — переходить до висновків експерт, — у нас є закон про електроенергетику, в якому чітко сказано, що в країні діє єдиний оптовий ринок. А з появою цієї постанови, напевно, до нього треба вносити якісь зміни, щоб усе було згідно із законом і справедливо. Дехто говорить, що ця постанова є непрямим визнанням так званих ЛНР і ДНР. Але ж там таких слів немає взагалі. Йдеться лише про Луганське енергетичне об’єднання й ДТЕК. Але, наприклад, вказане об’єднання має облік по кордонах області. Виходить, що ЛЕО слід фізично розділити й поставити точки обліку скрізь, де стовпи переходять з однієї точки зіткнення на іншу. Загалом, тут багато абсурдного».

Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло ГОНЧАР, явно без змови з Єрміловим, також почав свій коментар «Дню» зі слів: «Чесно кажучи, дивна постанова». «З одного боку, вона спрямована на те, щоб зберегти Єдину об’єднану енергосистему. І це особливо важливо з урахуванням досвіду минулої зими з відключеннями електроенергії. Тому йдеться про те, щоб гарантувати перетікання між окупованою й контрольованою центральним урядом частинами Донбасу. І тут закладений суто технічний підхід. Але з другого боку, те, що дозволено робити ДТЕК, це, по суті, встановлення бізнесових відносин з неконтрольованою територією, як то кажуть, з усіма наслідками».

«Вважати, що цей бізнес буде стерильним у тому, що стосується непідтримки маріонеткових режимів, не можна, тому що таких механізмів постанова не передбачає, — продовжує експерт. — На папері окремі аспекти прописані, але на практиці, я думаю, все буде зовсім інакше. І саме це — найнеприємніший і найнебезпечніший варіант. По суті, таким чином у нас формується та легалізувався новий різновид бізнесу (і це стосуватиметься не лише енергетики), що базується на тому, що таке гібридне перемир’я стає вигідним і необхідним для того, щоб впроваджена тимчасова схема функціонувала. Але ми розуміємо, що за радянською традицією у нас ніщо не буває таким постійним, як тимчасове».

ДО ТЕМИ

Україна «вимкнула» Донбас

Рішення про роз’єднання енергоринку України й енергомереж територій Донецької та Луганської областей, які не контролюються Україною, фактично є кроком до визнання самостійності так званих формувань ДНР і ЛНР.

Формально ринок електроенергетики неконтрольованих територій Донбасу тепер відокремлений від України. І це, на перший погляд, знімає відповідальність з уряду за енергетичну стабільність у регіоні та за всі події, що відбуватимуться на Донбасі. Йдеться як про аварійні ситуації, так і про пряме «фінансування» цих територій. Але, з другого боку, постанова Кабміну — це юридично закріплена співпраця уряду з так званими формуваннями ДНР і ЛНР. І тим самим це сприятиме подальшому затвердженню влади «ДНР» і «ЛНР» на цих територіях.

«ДНР» і «ЛНР» і раніше де-факто контролювали ринок енергетики частини Донецької та Луганської областей. Але тепер це закріплено — що викликає здивування — в офіційній постанові уряду. Україна й далі поступається територіями, які вважає своїми. Це продовження занепадницької політики уряду Яценюка й міністра енергетики Демчишина, який має безпосереднє відношення до такого рішення. Адже раніше Демчишин уже уклав договір на постачання електроенергії Криму, який став демонстрацією подвійних стандартів влади.

Але якщо з постачальниками електроенергії ситуація зрозуміла, оскільки їхні мережі проходять через неконтрольовані території, то ситуація з оператором розподілу електроенергії складніша. Виявилося, що уряд України легалізував створення дочірньої компанії на територіях, контрольованих формуваннями «ДНР» і «ЛНР». Адже управління виробництвом, передачею, розподілом і постачанням електричної енергії на неконтрольованій території Донецької та Луганської областей здійснюватиме підрозділ державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго». Називатися вона буде Донбасівська електроенергетична система. Можна лише дивуватися умінню уряду України публічно жорстко боротися з формуваннями «ДНР» і «ЛНР», а насправді — цілеспрямовано створювати для цих формувань комфортні умови праці.

Юрій КОРОЛЬЧУК, член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати