Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Fata Morgana. Нова історія

Міністр: за роки незалежності Україна втратила щонайменше половину державних земель сільськогосподарського призначення
05 листопада, 17:32

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства презентували концепт системи моніторингу використання та обігу землі. Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

«Система моніторингу покликана забезпечити прозорість та відстежуваність земельних відносин та міститиме повну інформацію про перехід прав на землю, власників землі, вартість угод купівлі продажу та оренди тощо. Зокрема й за її допомогою можна буде отримати інформацію про концентрацію земель у одних руках», — йдеться в повідомленні.

У Мінекономіки визначили два етапи запуску системи. На першому необхідно забезпечити обмін даними між державними реєстрами, що містять відповідну інформацію (Держгеокадастр, Реєстр речових прав, Реєстр юридичних осіб тощо). На другому — створення програмного продукту, що аналізуватиме ці дані та висвітлюватиме їх для представників державної влади, а також громадськості.

За роки незалежності Україна втратила щонайменше половину державних земель сільськогосподарського призначення. Йдеться про виведення за допомогою різноманітних схем і самозахоплення сотень тисяч гектарів ріллі. Конкретні цифри обіцяють назвати після завершення інвентаризації. За попередніми ж оцінками, з 1 мільйона 300 тисяч гектарів у держвласності збереглося щонайбільше 600—700 тисяч. Такі цифри навів нещодавно міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

Поки що, за даними заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Висоцького, до Державного земельного кадастру внесено дані про 500 тисяч гектарів державних сільськогосподарських угідь. До завершення інвентаризації розраховують «нашкребти по засіках» іще від 100 до 200 тисяч. І все. Де решта — мають з’ясувати правоохоронці. Шансів, що державі повернуть бодай сотню-другу тисяч гектарів, небагато. Адже йдеться про ймовірне порушення тисяч додаткових кримінальних справ, частина з яких апріорі підпадає під амністію в зв’язку із завершенням терміну позовної давності. Тож експерти мало вірять в те, що землі вдасться повернути, і єдиним бачать вихід — не допустити повторення таких зловживань у майбутньому.

«Система земельного моніторингу надасть можливість бачити онлайн, що відбувається з землекористуванням та власністю на землю, як вона змінюється, де обробляється чи сплачуються податки тощо. Таке нововведення зробить земельні відносити прозорими та контрольованими. Незабаром представимо дорожню мапу реалізації проекту», — прокоментував міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати