Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Газ у листопаді: в кого дешевше?

Залежно від постачальника ціни коливаються від 6,22 до 8,96 грн за куб. м
02 листопада, 19:05

В Україні розпочався опалювальний сезон. А газопостачальні компанії оприлюднили ціни на листопад. І вони суттєво різняться: аж до 2,74 грн на кубометрі.

Нагадаємо, що з серпня в Україні запрацював конкурентний ринок газу. І тепер його вартість визначає баланс попиту та пропозиції, а не чиновники. І кожен постачальник щомісяця встановлює власні тарифи. Саме тому в різних компаній ціни різняться.

Як йдеться в звіті інформаційно-консультаційного центру ГазПравда, найнижча ціна — в компанії Megawatt, що оприлюднила ціну 6,22 грн за кубометр.

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» запропонувала паливо в листопаді по 6,33 грн за кубометр.

Лише на 3 копійки дорожче природний газ пропонує ТОВ «Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія». Її тариф — 6,36 грн за кубометр.

6,49 грн за кубометр газу просить Yasno. Далі — ТОВ «Львівенергозбут» з ціною 6,62 грн, ТОВ «ВКФ «Теплобуд» з ціною 6,65 грн і TAS Energy з ціною 6,84 грн за кубометр.

Ціни решти постачальників коливаються від 7,20 грн до 8,70 грн за кубометр.

Найвищі тарифи в листопаді виявилися в низки регіональних газзбутів, афілійованих із облгазами, які постачають газ більшості споживачів.

Ціна газу в них коливатиметься від 8,80 до 8,96 грн за кубометр — ціни різняться залежно від регіону.

«Ціни на листопад очікувано зросли. Причиною стали сезонні коливання, — пояснює координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна БОЙКО. — Водночас щомісяця ми бачимо все більше пропозицій. Деякі компанії, які лише роблять перші кроки на роздрібному ринку (мають незначну частку на ринку) — мають більш привабливі цінові пропозиції. В той час, коли газзбути, в яких левова частка ринку, пропонують максимально високі ціни. Така конкуренція стимулює споживача думати, аналізувати і обирати».

У теплу пору року, коли газу споживають менше, тарифи падають. А от із настанням холодів газу спалюють значно більше. Відповідно й ціни на нього зростають. Це називається сезонністю. І саме так працює ринкова економіка, пояснюють фахівці.

«Зміни цін на природний газ для населення в листопаді насамперед пов’язані зі збільшенням оптової ціни на блакитне паливо через вплив сезонного чинника — збільшення обсягів споживання газу, зокрема й для обігріву помешкань», — коментує листопадові тарифи директор Газопостачальної компанії «Нафтогаз України» Максим РАБІНОВИЧ.

Саме завдяки ринковим принципам та сезонним чинникам улітку цього року ціни на газ в Україні продемонстрували мінімальні значення — майже 2 грн за кубометр. Але навіть восени газ не перевищив минулорічного цінника.

Крім того, в споживачів усе ще є можливість зекономити на сезонному подорожчанні палива, скориставшись акційними пропозиціями на опалювальний сезон або ж на цілий рік наперед.

Такі тарифи позиціонують як своєрідну страховку від можливого подорожчання палива взимку.

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» пропонує «Річний» тариф, але з помісячною оплатою. Ціна — 6,45 грн за кубометр. Замість передоплати компанія пропонує помісячну оплату рівними частинами впродовж усього року.

Якщо споживач підключиться до тарифу до 30 листопада, то платитиме фіксовану ціну 6,45 грн за кубометр незалежно від сезону й навіть у разі перевищення споживання над замовленими обсягами. Тоді як решта постачальників понаднормові обсяги зобов’язує оплачувати окремо — за ринковими цінами.

Свій тариф на опалювальний сезон під назвою «Економний» має й газопостачальник «Асканія Енерджі».

Його умови — ціна 6,95 грн за кубометр за умови підключення до 25 листопада. Але потрібна 100% передоплати. А понаднормові обсяги в обох тарифах слід буде оплачувати за ринковими цінами.

Однак якими ці ринкові ціни будуть узимку — невідомо. Точно спрогнозувати поведінку ринку в умовах пандемії та світової економічної кризи неможливо. Однак певних трендів фахівці все ж очікують.

За їхніми прогнозами, взимку попит на паливо зросте. Ціна, відповідно, також. Та не критично. Рекордні запаси палива в підземних сховищах і ринкові тенденції в Європі обіцяють нам відносно невисокі ціни. Якщо зима буде теплою, середні тарифи навряд чи перевищать 8 грн за кубометр, прогнозують експерти.

Утім, свої корективи все ж може внести погода. В разі різкого похолодання в січні-лютому цілком можливі й вищі ціни, припускає директор «Центру досліджень енергетики» Олександр ХАРЧЕНКО.

«Якщо вдарять сильні морози, попит на паливо відчутно зросте. І газопостачальні компанії можуть підняти свої місячні тарифи навіть до 9—10 грн за кубометр», — вважає фахівець.

Отже, споживач може самостійно обирати: скористатися так званою газовою страховкою у вигляді акційних пропозицій на опалювальний сезон чи ризикнути й обрати місячні тарифи, які коливатимуться залежно від ринкової ситуації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати