Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хороші новини для автомобілістів!

На тлі падіння цін на нафту цифри на стелах АЗС також поповзли донизу
05 грудня, 18:34
ФОТО З АРХІВУ "Дня"

Ціни на пальне знову дивують українців. Але цього разу — приємно. Нафта у світі дешевшає, а слідом за нею й вартість бензину може опуститися нижче, ніж 30 грн за літр.

Ще донедавна нафта була основною причиною подорожчання пального. Понад рік ціни на «чорне золото» лише зростали, сягнувши чотирирічного максимуму. Та за останні два місяці вони дещо несподівано впали майже на треть — з 85 до 60 доларів за барель. Для України як імпортера енергоресурсів це — чудова новина. Але можуть бути ще кращі! Адже тенденція до зниження триватиме, прогнозують експерти. На користь такого прогнозу, зокрема, свідчить той факт, що країни ОПЕК поки не можуть домовитися про скорочення видобутку 2019 року. Відтак у світі не буде дефіциту нафти.

«Я вважаю, що ціна на нафту й надалі матиме тенденцію до зниження. Вона може коштувати близько 30 — 40 доларів за барель нафти Brent», — каже директор науково-технічного центру «Психея» Сергій САПЕГІН.

Таким чином, пальне також має дешевшати. Цей процес уже розпочався, хоч і не так швидко. За листопад ціни на АЗС знизилися від 50 копійок до двох гривень за літр. Та це ще не межа, кажуть фахівці.

«Цей процес розтягнувся. Ми бачимо, що трейдери не хочуть поспішати з цим зниженням. 50 коп. на тиждень — десь така динаміка, — констатує директор консалтингової групи «А-95» Сергій КУЮН. — Хоча я бачу, що на сьогодні є всі підстави для того, щоб пришвидшитись».

Уже в грудні від пального очікують подолання психологічної позначки в 30 грн за літр! Нині ж літр найпопулярнішого бензину марки А-95 коштує в середньому 31 грн 50 коп. На 25 коп. дешевший літр дизпального. А ціна літра автомобільного газу сягає 15,5 грн.

«Найбільший потенціал для зниження є сьогодні по бензину А-95. Там потенціал становить майже три гривні за літр. Дизпальне — десь близько двох з половиною гривень за літр. І газ також десь у цих межах», — прогнозує Куюн.

Завадити такій обнадійливій перспективі можуть лише раптове здорожчання нафти чи падіння курсу гривні. «Курс — це дуже суттєвий фактор. Дорожчає долар на гривню — плюс 80 коп. на стелі АЗС», — наводить формулу директор консалтингової групи «А-95».

А от воєнний стан на цінову політику серйозно поки не впливає. Ажіотажу біля АЗС вдалося уникнути. Та фахівці нагадують про куди серйозніший ризик — російський чинник. Переважна більшість пального на нашому ринку — саме із країни-агресора.

«Доля нафтопродуктів російського походження сягає приблизно 80% від загального споживання нафтопродуктів в Україні», — пояснює Сергій Сапегін.

Тож, аби уникнути раптового обмеження поставок, Україні варто було б робити стратегічні запаси пального, знайти альтернативні джерела поставок, а також відроджувати вітчизняну нафтопереробну галузь. Адже нафтова та паливна залежність від Росії така ж ризикована, як і газова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати