Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ХРОНІКА ПОДІЙ

08 грудня, 00:00

Виробництво олії підприємствами, які входять до складу асоціації «Укроліяпром», за січень-листопад зросло порівняно з аналогічним періодом 1998 р. на 20%, становивши на 1 грудня 351,422 тис. тонн. Про це агентству Інтерфакс-Україна повідомили в асоціації. За 11 місяців 1998 р. було вироблено 291,279 тис. тонн.

Більше за все олії у поточному році вироблено Дніпропетровським, Полтавським, Вовчанським, Приколотнянським олієекстракційними заводами, Одеським масложировим комбінатом. Як зазначили в асоціації, труднощі з постачанням нефрасу, з якими зіткнулися олієпереробні підприємства протягом листопада, загалом на обсягах виробництва олії не позначилися.

Випуск фасованої олії за 11 місяців зріс порівняно з аналогічним періодом минулого року на 84% до 69,221 тис. тонн (у 1998 р. — 37,528 тис. тонн). Частка фасованої олії у загальному обсязі виробництва у 1999 р. сягає майже 14%. Вироблено також 322,3 тис. тонн шроту (у 1998 р. — 277,4 тис. тонн). За прогнозами асоціації, у грудні поточного року виробництво олії становитиме не менше за 64 тис. тонн, а загалом за рік — 415 тис. тонн (у 1998 р. — 368 тис. тонн).

Введено передоплату на постачання техніки в лізинг

Кабмін запровадив 15% передоплати при постачанні техніки в лізинг сільгосппідприємствам для підстраховування бюджету від нерозрахунків за надану техніку, повідомив Українським новинам директор компанії «Украгролізинг» Микола Омельченко. М.Омельченко уточнив, що 15% від вартості отриманої в лізинг техніки господарства повинні сплатити в перший рік користування технікою. Відповідно до чинного законодавства, скорочений період амортизації становить 5 років, виходячи з цього одержувач техніки за лізингом впродовж першого року користування платить 15% вартості, другого — 30%, третього й четвертого — по 20%, п'ятого — 15%. М. Омельченко зазначив, що при укладанні договорів обумовлюється вилучення техніки в користувача в разі неакуратної сплати її вартості. За даними МінАПК, сільськогосподарські підприємства сплатили 2 млн. гривень, або 9% передбачених графіком платежів за сільськогосподарську техніку, отриману у лізинг у 1998 році. У цьому році аграрії отримали у лізинг біля 5 тис. одиниць техніки на 287 млн. грн.

Корейці ввели ПДВ для російських авто в Україні

Транспортні засоби з поршневим двигуном внутрішнього згоряння із запалюванням від іскри і з кривошипно-шатунним механізмом з об'ємом циліндра двигуна не більше за 3 тис. куб. см, що завозяться в Україну з Росії, будуть оподатковуватися на ПДВ при їх митному оформленні. Це визначено постановою Кабміну від 3 грудня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як повідомило агентству високопоставлене джерело у Міністерстві зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України, такий захід «пов'язаний із захистом внутрішнього ринку, а також, зокрема, з тим, щоб імпортери не змогли обійти сплату ПДВ після ввезення транспортних засобів». Воно також не виключило, що ця постанова прийнята, зокрема, на вимогу південнокорейських інвесторів, які спільно з українською стороною випускають легкові автомобілі на СП «АвтоЗАЗ-Деу».

Співрозмовник агентства також зазначив, що для покупців ціна на транспортні засоби, що ввозяться з Росії, після введення у дію цієї постанови не зміниться, оскільки, якщо раніше ПДВ включався у ціну автомобілів при їх реалізації, то тепер ПДВ буде сплачуватися на митниці, а не при реалізації.

Грошова форма для відшкодування не обов'язкова?

Уряд збирається запропонувати підприємствам відшкодовувати податок на додану вартість (ПДВ) не у грошовій формі. Як повідомили агентству Інтерфакс- Україна у Кабміні, проект постанови «Про порядок проведення відшкодування ПДВ не у грошовій формі» підготовлений Державною податковою адміністрацією України (ДПАУ) і узгоджений на нараді під головуванням першого віце-прем'єра Анатолія Кінаха.

Проект передбачає три різних способи відшкодування підприємствами ПДВ. Зокрема, ДПАУ пропонує ввести у дію таку схему розрахунків, при якій підприємство-боржник по платежах до бюджету розраховується з іншим підприємством у рахунок своєї недоплати своєю продукцією. «Комусь потрібен газ, комусь електроенергія, комусь метал, комусь вугілля. Ми готові у масштабах України у розрізі областей зав'язати такі ланцюжки. На мій погляд, це прогресивніше, ніж просто не відшкодовувати ПДВ», — заявив на нараді в уряді голова ДПАУ Микола Азаров. Запропонована схема передбачає також відшкодування ПДВ шляхом взаємозаліків, векселями.

Озимину доведеться пересівати

З посіяних осінню біля 8 млн. га озимини загалом по Україні 2 млн. га площ оцінюються як незадовільні, повідомив Українським новинам замміністра АПК Сергій Рижук. За його словами, у незадовільному стані знаходяться, переважним чином, посіви пшениці. За оцінками С.Рижука, біля половини площ доведеться пересівати навесні.

С.Рижук повідомив, що на більшості площ стан посівів поліпшується, оскільки нинішні погодні умови сприяють вегетації рослин. Разом з тим, фахівці МінАПК зазначають, що площі озимих характеризуються дуже неоднозначно: у західних і північних областях вони у кращому стані, ніж в інших. У господарствах Запорізької, Полтавської, Харківської, Миколаївської, Черкаської, Одеської областей озимі на 40—22% площ рідкі, слабкі, мають обмежені запаси поживних речовин і менш стійкі до зими. Посіви у Полтавській, Донецькій, Дніпропетровській, Харківській, Херсонській областях фахівці МінАПК називають такими, які підлягають пересіву.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати