Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Конкуренція – знову під загрозою?

Газзбути намагаються зупинити відкриття ринку газу в судах
21 липня, 11:55

Низка газзбутів подала до судів позови з метою зупинити запровадження ринку газу для населення.

Зокрема приватні газопостачальні компанії у Львівській, Київській і Харківській областях, що пов`язані з Дмитром Фірташем, просять суд скасувати рішення НКРЕКП про спрощення зміни постачальника газу для населення, визнати протиправним оголошення Міненерго конкурсу на постачальника останньої надії (ПОН), а також деяких пунктів останньої постанови Кабінету Міністрів про покладання спеціальних обов’язків на ринку газу.

На думку фахівців, ці судові позови покликані унеможливити запровадження повноцінного ринку газу для населення з 1 серпня. Адже газзбути оскаржують ключові складові цієї важливої енергетичної реформи, покликаної зробити вітчизняний ринок газу прозорим та конкурентним.

«Маємо черговий доказ протидії з боку наших колег-газзбутів відкриттю ринку газу для населення, - написав на своїй сторінці в Фейсбук голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій КОБОЛЄВ. - Цікавий нюанс для юристів: кожен газзбут подавав власний позов — без сплати судового збору. Для не-юристів: це така «судова карусель», коли можна дочекатись призначення судді й вирішувати, чи він підходить. Практика не заборонена, але груба».

Експерти черговою спробою зірвати запровадження ринку газу обурені. Адже ще донедавна газзбути декларували готовність конкурувати в нових умовах. А тепер роблять усе, щоб цю саму конкуренцію унеможливити.

«У випадку гальмування ринкових процесів чинні газзбути збережуть своє монопольне становище в галузі. І українські споживачі газу не зможуть відчути очікуваних конкурентних переваг. В інтересах споживачів і держави в цілому, аби ринок газу для населення нарешті запрацював - на прозорих, конкурентних засадах», - наголошує голова Федерації роботодавців нафтогазової галузі Віталій Щербенко.

Нагадаю, задля запуску ринку газу Україна зробила чимало «домашньої роботи». Уряд провів монетизацію субсидій, щоб кожен споживач газу сам міг вирішувати, кому платити за газ. НКРЕКП зробила вкрай важливе оновлення процедури зміни постачальника газу. Споживачі отримали можливість справді швидко і зручно обирати, в кого їм купувати газ. 

Аби перейти до нового постачальника газу, не потрібно розривати договір з попереднім провайдером послуг, а борги - більше не перешкода для зміни постачальника. 

Останнім кроком з підготовки для відкриття ринку газу стало обрання компанії-постачальника «останньої надії». Вона має страхувати споживачів, якщо їх газопостачальна компанія раптом не зможе забезпечити клієнта газом. У такому разі споживач до 60 днів зможе отримувати газ від ПОН. За цей час людина зможе знайти собі нового постачальника газу.

Переможцем конкурсу на ПОН стала Газопостачальна компанія «Нафтогаз України». Тепер, щоб офіційно закріпити за ГК «Нафтогаз України», потрібно лише відповідне розпорядження Кабміну.

Попри хронічні відтермінування реформи «газовому кріпацтву» нарешті має настати кінець. Але чинні монополісти ринку цьому опираються. 

«Ми оцінюємо такі дії не інакше, як спробу «збити» реформу газового ринку та сприяти продовженню дії режиму ПСО. Зрозуміло, що монопольним постачальникам газу вигідно мати доступ до ресурсу газу без жодних фінансових зобов’язань, окрім як повернення коштів після отримання розрахунків за спожитий ресурс від населення, - пояснює директор ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» Максим Рабінович. - Зараз Нафтогаз зобов’язаний надавати газ збутам для реалізації населенню на умовах пост-оплати. Така практика діє вже п’ятий рік і призвела до того, що газопостачальні компанії боргують Нафтогазу більше 24 млрд гривень. Враховуючи, що 95% прибутку Нафтогаз перераховує до держбюджету, втрачає не так і не стільки Нафтогаз, як українці. Монопольні постачальники при цьому спокійно заробляють гроші».

Та фахівці сподіваються, що реформу все ж вдасться відстояти. Тим паче, що вільну зміну постачальника газу вже не зупинити. Оновлена процедура діє менше місяця, але люди вже активно нею користуються. 

«Ми бачимо спробу загальмувати реформу ринку газу для населення, адже можливість легко змінити постачальника є необхідною умовою для появи конкуренції і боротьби за клієнта. Однак, спрощена процедура зміни постачальника на сьогодні вже працює. Тому вкрай важливо - не зупинятися і робити все необхідне, щоб з 1 серпня вступили у дію ринкові правила газопостачання», - вважає координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко.

Тим паче, що 1 серпня – нова дата запровадження ринку газу – все ближче. І галузь – в очікуванні нових правил гри, прозорих та конкурентних. Споживачі від цього мають лише виграти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати