Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Козир у рукаві

Росія може скористатися ціною на газ, аби схилити Україну до Митного союзу
07 квітня, 00:00

12 квітня до України з робочим візитом збирається прем’єр Росії Володимир Путін. Він приїде, як повідомляє прес-служба російського уряду, поговорити з державним керівництвом про енергетику, торговельно-економічні зв’язки та транспорт. Зокрема, Путін і прем’єр-міністр України Микола Азаров, як співголови комітету з питань економічного співробітництва Російсько-Української міждержавної комісії, збираються обговорити хід реалізації домовленостей, досягнутих у рамках даного комітету, а також підготовку його чергового засідання.

Беручи до уваги останні заяви обох прем’єрів, зустріч обіцяє бути «гарячою». І найбільш «перченими» мають всі шанси стати питання Митного союзу та газове. Адже з останньої заяви Путіна, Росія аж ніяк не зацікавлена у входженні України до Зони вільної торгівлі з ЄС, тому, кажуть експерти, використовуватиме всі «козирі» своєї колоди. І її тузом, звичайно, може стати ціна на природний газ. Нагадаємо, що остання зараз встановлюється за достатньо дикримінаційною формулою, визначеною в домовленостях Тимошенко-Путіна, через що «голубий вогонь» українцям сьогодні обходиться набагато дорожче, ніж багатьом європейським державам.

Перемовини з Росією про перегляд газових домовленостей до сьогодні йшли сутужно. Адже очевидно, що відмовлятися від діючої формули ціни Москві зовсім не вигідно. Втім можна теоретично припустити, що якщо влада РФ бачитиме ширші економічні перспективи в Україні (й далеко не обов’язково в енергетиці), вона може поступитися «вигідною» газовою угодою. Такою «привабливою перспективою» для Москви вочевидь може стати входження України в Єдиний митний союз із Росією, Казахстаном та Білоруссю й відмова від ЗВТ із ЄС.

Офіційно подібних заяв із російської сторони не надходило. Утім про можливості подібного повороту в українсько-російських перемовинах говорить депутат Госдуми, політолог Сергій Марков. Та українська влада продовжує всіляко заперечувати подібні припущення. Україні не надходили пропозиції від російського керівництва відмовитися від подальших переговорів по зоні вільної торгівлі з Європейським Союзом в обмін на перегляд формули ціни на газ, заявив прем’єр-міністр України Микола Азаров журналістам. «Росія нам таких умов не висувала й не ставила», — сказав він, відповідаючи на питання преси, чи готова Україна відмовитися від переговорів з ЄС заради перегляду «газової формули». «Це дві абсолютно не пов’язані між собою речі», — підкреслив Азаров. При цьому він відзначив, що укладати будь-які угоди, «з ким і про що вести переговори Україні» є винятково справою нашої країни.

Утім на зустрічі з Путіним Азаров таки планує переглянути ціну на газ. Про це він заявив учора на засіданні Кабінету Міністрів України. Прем’єр-міністр, вочевидь, таки сподівається вмовити російського колегу. Аби бути достатньо переконливим вiн вже дав вiдповiдне урядове завдання: «З огляду на те, що наступного тижня ми плануємо провести засідання міжурядового українсько-російського комітету з питань економічного співробітництва, доручаю першому віце-прем’єру Клюєву й міністру енергетики Бойку запропонувати додаткові аргументи, щоб переглянути угоду про постачання газу з РФ». Прем’єр додав, що зростання вартості нафтопродуктів як ніколи підвищує актуальність перегляду формули ціни на газ.

Також, повідомив Азаров, українська сторона планує обговорити з прем’єром Росії Володимиром Путіним питання модернізації газотранспортної системи. Про що саме йтиме мова, на жаль, Микола Янович не уточнив. Але схоже, що Україна таки відмовилася від ідеї віддати ремонт української труби лише російському газовому монополісту. Такі висновки дозволяє зробити заява Азарова, яку він озвучив на зустрічі з французькими бізнесменами. Як повідомляє прес-служба уряду, відповідаючи на запитання гостей щодо стану переговорів із росіянами про модернізацію газотранспортної системи, прем’єр наголосив на зацікавленості в цьому, перш за все, країн Європи, які отримують цією транспортною артерією необхідний для них продукт. «Хто більше, ніж ви, зацікавлений у цьому?!» — зазначив Азаров, додавши, що коли на сьогодні можна перекачувати 150 мільярдів кубометрів газу, то після модернізації можна буде транспортувати 200 мільярдів кубометрів. Україна має всі потужності для підтримання системи в робочому стані. «Проект модернізації коштує 1,5 мільярда євро, і, на думку Миколи Азарова, було б добре, якби хоча б половину цих витрат взяли на себе європейські країни», — зазначає прес-служба Кабміну. Зокрема, прем’єр висловив сподівання, що «Франція займе активну позицію у справі модернізації газотранспортної системи».

ДО РЕЧI

За даними «Укртрансгазу», Україна за перший квартал поточного року збільшила транзит газу до Європи і СНД майже на 10%. Так, як повідомляє прес-служба компанії, транзит газу в Західну Європу за три місяці зріс на 10,46%, що в абсолютному вимірі склало 2,765 мільярда кубометрів. І це складає 29,187 мільйона кубометрів. Тоді як в країни СНД, говорять в «Укртрансгазі», об’єми транзиту скоротилися на 0,9%, що в абсолютному вимірі становить 10,25 мільйона кубометрів, і це складає 1,131 мільйона кубометрів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати