Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Люди – «1991»

Стали відомі імена ще семи команд, які наступні шість тижнів пройдуть програму «інкубації» в унікальному проекті підтримки молодих ІТ-шників
30 травня, 19:19
ПІД ЧАС ВІДКРИТТЯ ХАКАТОНУ НАДЗВИЧАЙНИЙ І ПОВНОВАЖНИЙ ПОСОЛ КАНАДИ В УКРАЇНІ РОМАН ВАЩУК (НА ФОТО — ЛІВОРУЧ) ВРУЧИВ ДВОМ «ВИПУСКНИКАМ» ПЕРШОГО НАБОРУ 1991 OPEN DATA INCUBATOR — ПРОЕКТАМ ADTENA (КЕРІВНИК СТАРТАПУ ОЛЕКСАНДР ДЗЮБА — ПРАВОРУЧ НА ФОТО) ТА NAVIZOR — СЕРТИФІКАТИ НА НАВЧАННЯ В ТОРОНТО

Усього кілька днів тому українське стартап-середовище обговорювало нову угоду проекту Agri Eye зі співвласником EasyPay Олексієм Свиридом. Останній інвестував у агро-стартап і вихідця першої інкубаційної програми «1991» — Open Data Incubator — 150 тисяч доларів.

А як стало відомо в суботу, ще два проекти, які проходили програму інкубації в «1991» — майданчик для створення і аналізу реклами в Wi-Fi мережах AdTena та перший у світі мобільний навігатор, що враховує якість доріг при плануванні автомобільних маршрутів Navizor,— на наступні чотири місяці переїдуть в Торонто. Команди пройшли на програму International Zone Fellowship Program від Ryerson University.

Тим часом 1991 Open Data Incubator розпочав другу програму інкубації українських розробок на відкритих даних. Минулими вихідними в столиці відбувся останній відбірковий етап на літню школу стартапів від «1991».

СПІВЗАСНОВНИК 1991 OPEN DATA INCUBATOR ДЕНИС ГУРСЬКИЙ: «МИ ПЛАНУЄМО ВІДКРИТИ ЩЕ ДВА УНІВЕРСИТЕТСЬКІ ІНКУБАТОРИ, ЯКІ СТАНУТЬ АЛЬТЕРНАТИВОЮ СТУДЕНТСЬКІЙ ПРАКТИЦІ»

«Досвід першого інкубатора показав, що теми проектів є досить цікавими. Багато з них є соціально орієнтованими, й це показує бажання робити корисні речі для України. Ми бачимо непогані успіхи в команд, також досить добре рухаються проекти, пов’язані з аграрною галуззю. Вже є домовленості з агрокомпаніями, деякі команди рухаються за кордон. Усе це показує, що в нових команд є дуже багато можливостей», — говорить проект-менеджер програм місцевого економічного розвитку WNISEF Ірина Озимок.

Упродовж двох днів 16 команд з усієї України доводили, що саме вони заслуговують на підтримку свого проекту менторами інкубатора. За результатами конкурсу-хакатону було дібрано сім команд, які наступні шість тижнів працюватимуть над вдосконаленням своїх проектів. Це оцінка ефективності діяльності уряду і взаємоузгодження стратегічних цілей з тактичними завданнями UA KPI, перевірка, контроль та оплата штрафів за порушення ПДР України «Штрафи ДАІ України» та система ідентифікації проблемних ділянок на полях різних сільськогосподарських культур за допомогою супутникових знімків Satellite Monitoring.

«На другий відбір до нас прийшло менше некомерційних проектів. На першому хакатоні ми активно доформовували команди, й у нас було дві реєстрації — тих людей, які хочуть зробити свій проект, і тих, хто хоче долучитися в якийсь проект. Цього разу на конкурс подавалися сформовані команди. І це дуже добре, оскільки вони знають, що хочуть, і розуміють, хто яку роль в команді виконує», — говорить співзасновник програми розвитку стартапів на відкритих даних 1991 Open Data Incubator — Денис Гурський.

Примітно, що в другій інкубаційній програмі вперше з’явилися стартапи, які покликані зробити революцію в галузі медицини. Це — медична платформа для розміщення клінік і надання електронних послуг пацієнтам Medics, система захисту споживачів ліків від підробок та безальтернативних призначень «Ліки Контроль», проект впровадження персоналізованої медицини в Україні на основі генетичних даних людини MyHelix, а також система управління чергами в поліклініках «Поліклініки без черг».

Помітним є також зріз і професіоналізм команд, які проходили відбір. «З’явилися краще підготовлені команди. І це, в певному сенсі, не дуже добре.  Суть інкубаційної програми полягає в тому, щоб довести ідею до бізнесу, надати їй справжню цінність. І коли приходить майже готовий комерційний проект, фактично він звертається до нас як до майданчика для пошуку інвесторів. А це не є метою цього інкубатора. З другого боку, це дуже добре, адже показує, що «1991» довів свою цінність для учасників ринку стартапів, і всі це побачили», — пояснює директор з технологічної політики «Майкрософт Україна» Михайло Шмельов.

Після завершення інкубаційної програми, на початку вересня, в 1991 Open Data Incubator відбудеться Demo Day, під час якого команди представлять готові продукти, а також зможуть знайти інвесторів, виграти грант або отримають можливість інкорпорації з державними органами або корпоративним сектором.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати