Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наука приймає виклик від бізнесу

П’ять особливостей п’ятого фестивалю студентських інноваційних проектів Sikorsky Challenge-2016
17 жовтня, 18:45
ФОТО НАДАНО МАЛОЮ АКАДЕМІЄЮ НАУК

Минулого тижня в НТУУ «Київський політехнічний університет ім. І. Сікорського» пройшов п’ятий ювілейний фестиваль студентських інноваційних проектів Sikorsky Challenge-2016. Захід традиційно стає завершенням програми навчання у стартап-школі при університеті Sikorsky Challenge.

За результатами трьох днів розробники 35 проектів уклали угоди з 12 інвесторами. Ще 11 проектів отримали фінансування від міжнародних журі та фондів-партнерів.

За п’ять років проходження фестивалю університет став справжнім хабом для перетворення наукових розробок студентів на високотехнологічний бізнес. Серед успішних прикладів проектів, які вийшли зі стін університету, — розумний браслет FORCEemotion Лізи Воронкової та пристрій для усвідомлених сновидінь Luciding Михайла Скричевського. Як писав «День», нещодавно команда Luciding отримала можливість відвідати одну з найпопулярніших міжнародних технологічних виставок CES-2017.

Загалом, за останні чотири роки через інноваційну екосистему університету пройшли понад 40 стартапів, успішно отримали фінансування від інвесторів і зараз працюють над виведенням своїх продуктів на ринок. І це при тому, що під час першого фестивалю 2012 року фінансування від двох інвесторів отримали лише чотири проекти.

«За п’ять років фестивалю нам вдалося охопити багатьох винахідників із багатьох регіонів України різного віку за різними напрямками інженерії. І динаміка розвитку інноваційного середовища справляє оптимістичне враження», — каже ректор НТУУ «Київський політехнічний університет ім. І. Сікорського» Михайло Згуровський.

Цьогорічний фестиваль відзначився також кількома особливостями. По-перше, проектів стало більше, підвищилася їхня якість і збільшилася кількість залучених інвесторів. По-друге, на Sikorsky Challenge-2016 побільшало розробок у сфері хардверу. «Якщо минулого року у нас було багато софтверних розробок, то зараз ми більшою мірою переходимо на створення і розвиток інженерних проектів у різних галузях — машинобудуванні, хімії, біології тощо», — говорить директор стартап-школи Sikorsky Challenge Інна Малюкова.

По-третє, цього року на фестивалі не було проектів подвійного призначення, тобто таких, які можуть використовуватися у військовій галузі.

По-четверте, на Sikorsky Challenge цього року з’явилася секція аграрних стартапів, у межах якої було представлено сім проектів. «Інновації в аграрній сфері мають вивести українську економіку на більш високий рівень. Всі розробки та аналіз економічних процесів свідчать про те, що два великих напрямки — ІТ та агросектор — можуть вивести Україну з економічної кризи», — пояснює Інна Малюкова. За її словами, наступного року кількість тематичних секцій зросте, проте за якими вони будуть напрямками, поки що не розповідає.

По-п’яте, організатори фестивалю оголосили про створення мережі стартап-шкіл, в яких навчатимуть за методиками стартап-школи Sikorsky Challenge. Проект буде реалізовано в десяти університетах у різних регіонах України. Це Київ, Полтава, Вінниця, Львів, Суми, Дніпро, Запоріжжя, Харків та Миколаїв. «Наша мета: за допомогою подальшого розвитку цього інноваційного середовища і налагодження співпраці з іншими партнерами з України ми прагнемо запропонувати країні модель високотехнологічного розвитку нашої економіки», — додає Михайло Згуровський.

«Завжди, коли починаєш щось нове, то відбувається сплеск, а потім іде спад. Але в нашому разі все навпаки. Те, що ми робимо вже п’ять років, цей процес набирає сили. Це вселяє в нас оптимізм. Ми постійно бачимо нові обличчя, і це означає, що саме розуміння того, що ми тут робимо, і важливість цього заходу зростають», — додає інвестор та підприємець, засновник інкубатора Be Next IT та бізнес-інкубатора Sikorsky Challenge Ігор Пеер. Утім, за його словами, авторам проектів ще є над чим працювати. «З кожним роком якість проектів зростає, але все ще є прогалина в розумінні того, що є технологічним рішенням, і того, як із цього можна побудувати бізнес. Технологічні рішення — це не завжди хороший бізнес. Це розуміння і побудова правильної бізнес-моделі, яка базується на цьому технологічному рішенні. Багато проектів — то є хороша заявка на успіх, але це ще не успіх», — пояснює він.

Обов’язковою частиною фестивалю Sikorsky Challenge-2016 є і конкурс серед школярів «Intel-Техно Україна 2016 — 2017». Цього року молоді розробники представили свої напрацювання в категоріях: математика, фізика та астрономія, інженерія, енергетика, робототехніка та інтелектуальні машини, комп’ютерні науки.

Суперфіналісти конкурсу продовжать роботу над своїми проектами в лабораторіях НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського» та інститутів НАН України, а переможці у травні 2017 року поїдуть на Всесвітній фінал конкурсу Intel ISEF до Лос-Анджелеса. «Коли 2003 року я опинилася на цьому конкурсі і не знайшла там українців, я вирішила повернутися на Батьківщину і створити свій конкурс, щоби він став достойною частиною всієї наукової думки, яка розвивається в Україні, починаючи зі школи», — говорить керівник освітніх програм корпорації Intel в Україні Тетяна Нанаєва.

Як розповідає директор Intel в Україні Дмитро Калита, цього року в конкурсі було представлено понад 200 проектів від 260 учасників. «З кожним роком кількість учасників зростає, і це хороший шанс для нашої країни. Це показує, що ми не живемо в межах однієї держави, а розвиваємося в усьому світі взагалі. Тому можливість брати участь у загальносвітових заходах надає нам можливість підняти рівень українського продукту на найвищий щабель світової науки», — додає він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати