Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нові правила російського кордону

Експерт: «Спочатку проблеми виникнуть в українських перевізників, а далі — у експортерів»
13 листопада, 11:02

Від вчорашнього дня почали діяти нові правила ввезення українських товарів до Росії. Державна прикордонна служба України повідомила, що це — результат впровадження митними органами Російської Федерації нових правил в рамках Митного союзу. «Раніше такі нововведення були зроблені в пунктах пропуску на кордоні Росії з Україною в межах Луганської і Донецької областей. За новими правилами, для оформлення вантажів і транспортних засобів перевізники в пунктах пропуску повинні будуть надати сертифікати для в’їзду на територію РФ», — пояснили у Державній прикордонній службі України. Нагадаємо, що ці транзитні нововведення почали діяти з 28 жовтня і вже призвели до певних незручностей. Минулого тижня вантажні транспортні засоби скупчилися в пунктах пропуску Донецької і Луганської областей на кордоні з Росією, бо багато хур не могли в’їхати на територію Російської Федерації.

Через тиск Росії товарообіг з одним із найбільших партнерів України впав на 25%. Чи буде подальше падіння, в світлі зміни транзитних правил? Про це «День» запитав президент Всеукраїнської асоціації перевізників, народного депутата Ігоря ШКІРЮ:

— Треба розділити відповідь на дві частини. Якщо Росія хоче реставрувати чи покращити перетин свого кордону і транзитних вантажів через її територію, то, дійсно, треба розбиратися, вникати, дискутувати і погоджуватися. Але якщо просто хоче в продовження попередніх дій максимально ускладнити перетин кордону для українських торів та перевізників — то це вже питання політичне. Якби не було всіх попередніх не дружніх дій, то можна було б це списати на реформування. Але, коли в канву останніх торговельних подій лягає ще й це, то вільно-невільно виникає підозра у недружніх діях. Як на мене, ризики для спокійної торгівлі між Росією та Україною (не тільки в транспортному сполученні) з кожним днем збільшуються. Зміна правил перетину кордону може ще більше ускладнити подальшу можливість торгівлі між Україною та Росією. Спочатку проблеми виникнуть в українських перевізників, а далі — у експортерів. Цим питанням уже займаються в Мінтрансі. Рано чи пізно все стане на свої місця, але цей момент треба пережити. На ряду з цими діями Росія змінює і принцип видачі дозволів на в’їзд для українських перевізників. Тому першими негативний результат такої реформи кордону відчують вітчизняні міжнародні автоперевізники. Офіційної статистики про долю міжнародних автомобільних перевезень в Росію із загального числа немає. За моїми приблизними оцінками, вона становить 20%.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати