Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Обсяг готівки в економіці хочуть знизити до 12%

Експерт: Це призведе до здешевлення кредитних і депозитних банківських ставок
30 вересня, 11:37
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Національний банк України виступає за подальше зменшення частки готівкових розрахунків в економіці до 12% у 2020 році. Про це сказано у повідомленні регулятора на сторінці в Facebook. Нагадаємо, що на кінець 2014 року електронні розрахунки становили 18% всіх платежів. На початку цього року рівень використання готівки зменшився на 2,3% до 276,3 мільярда гривень на кінець серпня.

У другому кварталі 2015 року Інтернет-платежі з використанням платіжних карток становили понад 45 мільярдів гривень. «Більш ніж 111 мільйонів операцій на загальну суму майже 43 мільярда гривень здійснено в Україні, а в закордонних Інтернет-магазинах — менше 2 мільйонів платежів на суму 2,5 мільярда гривень», — сказано у повідомленні.

Чи під силу таке завдання банківській системі? І чи не розширить це проблему з Інтернет-шахрайством? Про це «День» запитав експерта банківського сектора Олександра ОХРІМЕНКА:

— Проблем зі зростанням шахрайства не буде. Банки сьогодні можуть доволі успішно запобігати таким ексцесам, хоча певний відсоток можливий. Складніше буде з використанням карток для розрахунків. Наразі населення мало користується картками, бо не довіряють банкам. Зручніше зняти готівку. Тому перший крок до збільшення частки електронних розрахунків в економіці — повернення довіри вкладників до банківського сектору. Що це дасть? Найперше — збільшення залишків коштів на кореспондентських рахунках банків (гроші з одного рахунку перекидаються на інший, а в підсумку залишаться в системі). В перспективі це призведе до здешевлення кредитних і депозитних ставок. Чому? Тому що більше ресурсів лишатиметься у банків, тобто у них буде з чого кредитувати бізнес і населення. Найкраще це видно на прикладі європейських та банків інших розвинутих країн. У них готівкові розрахунки — вже звичка. Якщо в Україні тільки 18% людей користується картками для розрахунків, то в Росії — 60%, Німеччині — 90%, Швеції — 99,9%. Для нас це поки що це недосяжна мрія, було б добре, якби до 2020 року частку використання електронних розрахунків зросла до 25%. Це реалістичніше.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати