Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

П’ять месиджів Ради реформ

Учасники останнього засідання закликали Президента й уряд не зменшувати зарплати чиновникам і побороти корупцію в... газовій сфері
19 лютого, 11:35
ВЛАДА ТАК І НЕ ПОЯСНИЛА, ЧОМУ ДРУГА РАДА РЕФОРМ ПРОВОДИЛАСЯ В ЗАКРИТОМУ РЕЖИМІ... НІ ПОРЯДКУ ДЕННОГО, НІ ТЕЛЕТРАНСЛЯЦІЇ, НІ ТРАДИЦІЙНОЇ ПРОТОКОЛЬНОЇ ЗЙОМКИ УЧАСНИКІВ ЗУСТРІЧІ ЦЬОГО РАЗУ НЕ БУЛО / ФОТО МИХАЙЛА ПАЛІНЧАКА

У той час, коли під Дебальцевим українські військові відбивали атаки  сепаратистів, у Києві воювали на іншому, не менш важливому, фронті — фронті реформ. У Національній раді реформ при Президентові України відбулося друге засідання під головуванням Петра Порошенка. Прийшли прем’єр, спікер парламенту,  керівники  парламентських фракцій, міністри, голови  парламентського податкового та бюджетного комітетів, представники бізнес-асоціацій. Деталі зустрічі залишилися за кадром: 2,5-годинна розмова відбувалася за зачиненими дверима. Але головні акценти окреслених реформ все ж вдалося почути від учасників.

•  Перший — корумповану бюрократію зменшенням зарплат не зупинити.

Головним критиком ініціативи Яценюка урізати та встановити  поріг зарплати держслужбовцям виступив... колишній президент Грузії, а нині голова Дорадчої міжнародної ради реформ Міхеїл Саакашвілі. Він переконаний: українським чиновникам потрібно, навпаки, підвищити зарплату, бо сьогоднішні їхні заробітки змушують їх вдаватися до корупційних діянь. «Дуже добре популістично говорити: «Давайте не платити держчиновникам платню, тому що нині людям важко». Сьогодні по цих заробітних платах, які я бачу у ваших чиновників, то вони або дійсно святі, або практично всі крадуть. Третього немає. Щоб вони не крали, їх треба або поміняти, або дати їм серйозні заробітні плати», — говорить Саакашвілі,  відповідаючи на запитання «Дня». У Грузії,  продовжує він, заробітна плата чиновника залежить від користі, яку він приніс державі. «У нас були чиновники, які заробляли кілька тисяч доларів на місяць, або могли отримати п’ятнадцять тисяч доларів, якщо вони, наприклад, принесли країні мільйон. У нас була чітка система, як з’ясувати, який чиновник і яку користь приніс державі. Тобто, якщо ти заробляєш для країни, твій банківський рахунок теж повинен збільшуватись», — говорить радник Порошенка. Тому, на думку Саакашвілі,  в жодному разі не можна встановлювати верхню  межу заробітної плати. «Верхня межа заробітної плати означає необмежену корупцію», — резюмує  він  у відповідь на запитання «Дня».


НОВОПРИЗНАЧЕНИЙ ГОЛОВА ДОРАДЧОЇ МІЖНАРОДНОЇ РАДИ РЕФОРМ МІХЕЇЛ СААКАШВІЛІ «РАДИТЬ» УРЯДУ ЯКОМОГА ШВИДШЕ ПЕРЕХОДИТИ НА ЕЛЕКТРОННИЙ ДОКУМЕНТООБІГ  У ВСІХ  СФЕРАХ  / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

•  Другий — приватизація буде, але пізніше.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус визнає: наразі державні компаній переважно збиткові. «Більше половини таких з ТОП-100. Тільки 20% проаудитовано.  Лише 15% мають спостережні ради. Тобто стандарти корпоративного управління практично  повністю  відсутні», — говорить  він.  Як наслідок, держава отримує  від свого добра дивідендів у розмірі 0,2% ВВП, тоді як в інших країнах цей показник набагато вищий. «Це не означає, що компанії погані, це означає просто, що вони управляються в інтересах когось іншого, а не держави», — вважає міністр. На думку Айвараса, хоч це і  ненормально, але спішити продавати державні активи не варто. Спочатку має бути нова процедура приватизації, призначення гендиректорів через конкурси, публікація звітності цих компаній, і десь на початку другого півріччя 2015 року можна повернутися до питання приватизації з тим, щоб  наприкінці цього року  або на початку наступного щось продати. Перший крок зроблено: уряд зобов’язав державні компанії опублікувати свою фінансову звітність. За словами Абромавічуса, фінансова звітність публікуватиметься в доступній формі на сайті компанії або на сайті профільного міністерства. При цьому буде впроваджено стандарт оприлюднення такої звітності, й після цього Мінекономрозвитку на базі всіх цих даних зробить річний звіт по держкомпаніям. «Країна повинна знати своїх героїв», — сказав він. Абромавічус також додав, що для держкомпаній буде змінено процедуру призначення аудиторів, щоб виключити ситуацію, коли аудиторами великих держкомпаній виступають нікому не відомі фірми.

•  Третій —  до  20 лютого в міністерствах і відомствах створять цільові команди з реформ.

«Підтримано пропозицію про відповідальних за реформи та деяких керівників цільових команд реформ. Це — 15 ключових реформ...  Кожна цільова група... має визначити 20 — 30 показників, які визначатимуть хід реформ», — пояснив заступник голови Адміністрації Президента Дмитро Шимків. 

•  Четвертий —  енергетична реформа буксує.

Про  це неофіційно говорять головні міжнародні кредитори України, які авансом підтримали  енергетичні плани  України. Зокрема  наприкінці минулого року ЄБРР підписав з КМУ угоду про  фінансування проекту з  модернізації газопроводу «Уренгой — Помари — Ужгород». Утім, реально гроші ще  не  виділяють,  оскільки   парламент зволікає з  ухваленням законопроекту «Про ринок газу».


МІНІСТРУ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ АЙВАРАСУ АБРОМАВІЧУСУ ДО КІНЦЯ 2015 РОКУ ПОТРІБНО ВИВЕСТИ ЗІ ЗБИТКІВ МАЙЖЕ 1900 ДЕРЖАВНИХ КОМПАНІЙ /  ФОТО МИХАЙЛА ПАЛІНЧАКА

Не бачить  прогресу в нафтогазовій сфері й Саакашвілі. Відповідаючи на запитання «Дня» щодо реформування цього сектору, він  зазначив, що очевидним є лише задеклароване на папері скорочення споживання газу. А в реальності ситуація виглядає інакше. «У вас є «Нафтогаз України». В країні відбулося скорочення економіки на 15,5%. А споживання газу у вас скорочується тільки на 8%, на папері. Про що це говорить? Що при   цьогорічній теплій  зимі скорочення на 8% (гадаю, керівники «Нафтогазу» з цим погодяться) говорить про ще більший розмах корупції, ніж було  раніше», — зазначає  він. Саакашвілі  вважає, що так триватиме доти,  доки на рику буде три різні тарифи на газ,  а чиновники  отримуватимуть п’ять-шість тисяч гривень  і розпоряджатимуться сотнями  мільйонів гривен.

•  П’ятий — проведення Міжнародної донорської конференції для України повисло  в повітрі.

За словами Айвараса, оскільки про це питання згадали останнім, коли Порошенко вже мав іти, конкретних  дедлайнів і відповідей  не прозвучало. А даремно. Як розповідають у неофіційних бесідах керівники  міжнародних  фінорганізацій, які підтримують Україну грішми, без  кредиту МВФ і чіткого дедлайну по конференції  грошей  на реформ і не буде.  Коли  чекати  конференції? З цим запитанням «День» звернувся до  Шимківа та Айвараса,  втім, відповіді не отримав. Обговорювався квітень і травень, резюмував Шимків. А міністр економічного розвитку і торгівлі повідомив, що якраз обговорює деталі по конференції з  прем’єром.  Зокрема, за словами Айвараса, планується змінити її  назву з «донорської» на Міжнародну конференцію в підтримку реформ та інвестицій в Україні.

P.S. Нацрада з реформ, за інформацією  Шимківа, засідатиме кожні два тижні, й на наступному засіданні, попередньо запланованому на 2 березня, обговорюватиме реформу в сфері охорони здоров’я і НАК «Нафтогаз України».  «На 16 березня заплановано представлення програми енергонезалежності, популяризації України у світі, і п’яте засідання стосуватиметься реформи системи національної безпеки та оборони; реформа фінансового сектору  — на 30 березня», — додав заступник голови Адміністрації Президента.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати