Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Смачний» особняк

Захищаючи свою власність в Україні, американські бізнесмени втрачають гроші
16 листопада, 00:00

Не виключено, що в Україні, й зокрема в столиці, намічається переділ найбільш прибуткових ринків. У цьому не було б нічого поганого чи страшного, якби йшлося просто про купівлю того чи іншого бізнесу. Ви, наприклад, пропонуєте старому господарю гарні гроші, він погоджується, й задоволені один одним сторони ударяють по руках. Але в цьому разі, схоже, є план використати абсолютно інші схеми...

Минулого тижня в Києві нехай тимчасово, але все ж закрився дуже популярний у місті ресторан. Бені Голані та Майкл Дон приймали в цьому особняку в центрі Києва багатьох іменитих гостей: президентів, мерів, провідних діячів культури та політики, уславлених спортсменів і великих кутюр’є. За словами бізнесменів, тут побували також усі без винятку фракції Верховної Ради, й це одна з причин того, що два американські громадянина, успішно ведучи в столиці й інших містах нашої країни ресторанний бізнес, зовсім не цікавляться українською політикою й ніяким чином не намагаються на неї впливати. Але вже якщо вони закрили ресторан, позбавившись таким чином чималого прибутку, то для цього, вочевидь, були причини. Власники ресторану в своїй заяві формулюють їх так: «...передусім турбота про наших клієнтів», а усно роз’яснюють: ми не хочемо, щоб одного разу ввечері нашим гостям запропонували терміново розрахуватися й покинути приміщення.

Проте за нашими мірками, серйозними ці причини не назвеш. Як розповіли американці журналістам, навколо старого особняка на київських Липках «всього лише» відбувається якась метушня. Минулого тижня сюди вчастили різні контролюючі, перевіряючі та силові «гості»: від борців iз оргзлочинністю та економічними злочинами та податківців до пожежників і ліквідаторів надзвичайних ситуацій. Останні прибули за сигналом (із запізненням у декілька днів), що в підвалі ресторану закладено бомбу (її, звісно, не знайшли). А от санепідстанція, яку «чекали», хоч як це дивно, не прийшла...

До речі, американські ресторатори створили в Україні 600 робочих місць, і їхня компанія «Світова карта» має намір і далі розширятися: в Києві й Одесі планується організувати по ресторану. Вони ніколи не мали конфліктів iз податковою службою й називають себе добросовісними платниками податків.

То може все це — «буря в склянці води», на яку український бізнесмен, до всього вже звиклий, навіть уваги б не звернув? Деякі журналісти своїми запитаннями намагалися «вичавити» з Бені й Майкла зізнання в «політичних мотивах», які стали приводом до «облоги» їхнього особняка. Але американці стверджували, що й гадки не мають про причини атаки на їхній бізнес. Єдина версія, що прозвучала з їхніх вуст: хтось «накинув оком» на цей бізнес і хоче його прибрати до рук. Щоправда, у своїй офіційній заяві Бені й Майкл визнають, що роботу ресторану припинено «внаслідок нелогічних подій, що відбуваються в місті та країні на тлі політичних баталій».

Проте американці здаватися не збираються. Вони одразу зв’язалися з послом Сполучених Штатів, зателефонували своїм сенаторам і навіть помічникові президента США з національної безпеки Кондоліззі Райс. Цього тижня ресторан знову відкриється. Бені й Майкл говорять, що заручилися підтримкою впливових людей у своїй країні, які зуміють захистити американські інтереси в Україні.

Після закінчення прес-конференції «День» поставив Майклу Дону невинне запитання:

— Чи дозволяє податковий тягар в Україні робити тут гроші?

— Якби він був більш пільговим для іноземних інвесторів, було б краще, — відповів Дон, — бо наші інвестиції схильні до більш високих ризиків, ніж українські інвестиції в цій країні.

Зачиняючи двері цього в прямому й переносному значенні смачного особняка, автор подумав, що на тлі цього конфлікту, який, можна сподіватися, незабаром буде врегульовано, дещо блякнуть деякі запевнення про чудовий інвестиційний клімат...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати