Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Субвенції в... іржаву трубу

Екс-міністр ЖКГ: Уряд, продовжуючи покривати різницю у тарифах на тепло та водопостачання, підтримує важкий стан житлово-комунального господарства
27 березня, 11:54
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Уряд знову виділив величезні кошти, аби стримати ріст тарифів у регіонах. Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник відзвітував, що такий крок було зроблено, аби уникнути збитковості підприємств житлово-комунального сектору.

«Тарифи для населення не зростатимуть. Це принципова позиція Президента України і уряду. А для того щоб підприємства житлово-комунального галузі не були збитковими, уряд передбачив у державному бюджеті 5,1 мільярда гривень на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого постачання і водовідведення», — сказав міністр.

При цьому він не зазначив, що більшість з підприємств, на які направляються кошти, уже давно належить відомим бізнесменам, таким, як Рінат Ахметов, Дмитро Фірташ, брати Суркіси тощо. Міністр так і не пояснив, чому половина дотацій іде до областей, де компактно проживає основний електорат Партії регіонів.

Особливої уваги варте місто Київ, на який виділено майже третину коштів. Виходить, у столиці, де найвищий по Україні дохід жителів міста, намагаються штучно утримувати найнижчі тарифи на тепло і одні з найнижчих на водопостачання. Чому так відбувається, і які причини такої несправедливості, «День» дізнавався у колишніх міністрів, які відповідали за житлово-комунальне господарство України.

КОМЕНТАРІ

ТАКОГО НЕОБ’ЄКТИВНОГО СТАВЛЕННЯ ДО РОЗПОДІЛУ БЮДЖЕТНИХ ГРОШЕЙ ЗА 20 РОКІВ ЩЕ НЕ БУЛО

Павло КАЧУР, екс-міністр будівництва, архітектури та ЖКГ (2005—2006):

— Кабінет Міністрів продовжує свою практику ставлення до українських територій за принципом вибірковості політичних симпатій. І поділ цієї субвенції ще раз підтвердив цей принцип. Тільки цього року 75% субвенцій на соціально-економічний розвиток пішло на Донецьку та Луганську області. Та й при розподіли на покриття різниці у тарифах на воду та тепло основна субвенція йде на Київ та східні регіони. Такого необ’єктивного ставлення до розподілу бюджетних грошей за 20 років ще не було. Дивлячись на ці цифри, не стояло в пріоритеті питання економіки чи логістики. Уряд показує, що йому невигідно зменшувати тарифи через удосконалення самої структури. Тобто ці кошти можна було б скерувати на модернізацію, й тоді вже в наступні роки витрати були би менші. А поки Кабмін робить ведмежу послугу, підтримуючи, щоб регіони тримали тарифи нижче собівартості й працювали нібито «у збиток». А в нинішній ситуації все схоже на те, що уряд підтримує важкий стан житлово-комунального господарства.

Якщо ж подивитися на Київ із політичної точки зору, то уряд робить зараз ряд кроків, аби показати, що якщо залишиться Олександр Попов (головою Київської міської державної адміністрації. — Ред.), то з боку уряду буде хороша підтримка. Або є ще версія — про те, що опаленням Києва керує приватна структура («Київенерго», основним акціонером є група ДТЕК Рината Ахметова. — Ред.), і ці кошти можуть напряму переводитися приватній структурі.

У ТАРИФИ ЗА ТІНЬОВИМИ СХЕМАМИ ЗАКЛАДАЮТЬ УСІ ВИТРАТИ

Олексій КУЧЕРЕНКО, екс-міністр ЖКГ (2007 — 2010):

— Фактично, логіки в такому розділенні коштів немає — просто політично підтримується регіон. Це робиться, щоб не чіпати тарифи, а за рахунок усієї України не піднімати вартість тепла та води для обраних регіонів. За мого керівництва Міністерством ЖКГ була така сама проблема. Правда, тоді на покриття різниці у тарифах ми видавали близько двох мільярдів гривень.

З одного боку, монополісти говорять, що тарифи збиткові, а з іншого боку — вони завищені. Я переконаний, що у тарифи за тіньовими схемами закладають усі витрати. І тому тут кожен у цій мутній воді знаходить собі зиск. Це нісенітниця, це корумпований, непрозорий порядок і механізм покриття безгосподарності й тіньових схем.

У Києві є найбільш неврегульований монополіст («Київенерго». — Ред.). Ціни він свої затверджує у НКРС. Він роздуває витрати, а київська влада тримає низькі тарифи. Я думаю, що за рік цифра дотацій цього року по Києву зросте до 3 мільярдів. Це дасть змогу Попову не підняти тарифи і не втратити популярності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати